Gokschandalen in Belgische en Finse competitie

Gestart door Hamilton MASTER, 06 februari 2006 - 19:05:18

« vorige - volgende »

Hamilton MASTER

Wat vinden jullie van de hele historie?
Ik neem aan dat jullie het verhaal wel gehoord hebben, over Yé en Alatta.

Heb gisteren met veel interesse gekeken naar Panorama maar ik vond het bewijs maar zwakjes.
Het kan heel goed zijn dat panorama gelijk heeft, maar echte concrete bewijzen bestaan er niet.

Er is inderdaad massaal gegokt op matchen van La Louvière en ze geven ook namen maar niet waarom ze net deze namen verkregen hebben. Dit kan geen enkele Chinees zeggen omdat die de ploeg La Lou niet kent.

Ik vind het een vreemde zaak. De voetbalbond gaat uiteindelijk toch in actie schieten...



razzle_dazzle

Er klopt vanalles niet aan die reportage:

1. ze zoeken in het Chinees op de Chinese versie van Google en net de woorden van het merk van Ze Hun Ye en zijn naam staan in westerse lettertekens, al de rest in het Chinees

2. als je de gokwebsite ziet, zitten ze eigenlijk op een pagina over de premier league met een vertikale banner over de Belgische competitie, wie zegt dat ze niet zo vaak ververst hebben tot die banner verscheen (en verschenen er telkens andere banners in de plaats zoals nederland of frankrijk bvb).

3. ze zitten in China met een Chinese tolk die gewoon voor de camera meewerkt, is zij haar leven beu ?(als alles waar is)

4. ze stappen in een willekeurige taxi en de chauffeur zegt enkel: "Belgium has good soccerplayers" 

5. de wedstrijden waar zij over spreken zijn bijna allemaal beinvloed door rare scheidsrechterlijke beslissingen (penalty's, buitenspel niet gevlagd,...), waarom heeft men het dan nooit over de scheidsrechters. Ze zeggen op een bepaald moment: "2 doelpunten in buitenspel en de spelers van La Louviere geven geen protest", misschien zijn die mannen het ook beu om steeds te zeuren tegen de arbiter die toch 2x goedkeurt, maar hier rept de reporter geen woord over.

6. toevallig of niet maar 2 namen van trainers worden genoemd door mensen die er net mee in de clinch liggen:
a) Bodart was de speelbal in de machtstrijd op Oostende en nu wordt hij geviseerd door een verklaring van ... iemand uit het Oostendse bestuur
b) Paul Put, die door Theyskens wordt uitgespuwd omdat hij nog geld terugvorderde van het financieel zo zwakke Lierse. (Het blijft toevallig van die reserven, maar daar geloof ik toch eerder zijn advocaat: " in overleg met het voltallige bestuur" , Lierse kan trouwens ook wat geld gebruiken hé.

Wat er ook van waar is, ik vond de reportage veel te ongeloofwaardig (of ben ik te kritisch).
Er is iets mis met het Belgische voetbal, maar ik krijg meer het gevoel dat de echte "daders" er proberen tussen uit te knijpen.
(doet me trouwens denken aan zaak Dutroux, de grote vissen blijven buiten schot, er worden enkele mensen veroordeelt na een heksenjacht, het potje gaat dicht en alles blijft gewoon doorgaan).

Eigenlijk heeft de uitzending meer vragen opgeroepen dan beantwoord.

Als je de macht/geld heb om spelers om te kopen, waarom dan niet een veel gemakkelijker prooi als scheidsrechter ? Die minder opvalt (het "de scheids heeft altijd gelijk"-dogma), resultaten veel preciezer kan beïnvloeden, veel minder opvalt dan drie-vier spelers die omgekocht zijn.

Ik heb eens ooit een live-goal moeten "spelen" die gefilmd werd. De tegenstander werkt mee en je wil zelf scoren, nochtans is dat verdomd moeilijk om een 'vloeiende' of 'aanvaardbare' goal te scoren waaraan je niet ziet dat het 'gespeeld' is.

Supermariobros

Waar rook is, is vuur zeggen velen maar er zijn geen bewijzen en nogal veel zaken kloppen niet.

Ik kan me vinden in Razzle_Dazzle zijn stelling maar ze spreken er al héél lang over en zuiver is het niet allemaal. Ik twijfel toch maar ze zullen het eerst moeten kunnen bewijzen, als het dan al waar is natuurlijk.

FerrariMan

Citaat van: Razzle_dazzle op 07 februari 2006 - 02:55:37Ik heb eens ooit een live-goal moeten "spelen" die gefilmd werd.
Toch niet voor Shuuto tijdens het WK?  :)

razzle_dazzle

Citaat van: FerrariMan op 07 februari 2006 - 17:23:51
Citaat van: Razzle_dazzle op 07 februari 2006 - 02:55:37Ik heb eens ooit een live-goal moeten "spelen" die gefilmd werd.
Toch niet voor Shuuto tijdens het WK?  :)
Neen toch niet, twas voor een soort quiz van de plaatselijke voetbalclub  ;).

razzle_dazzle

Dit weekend is er opnieuw zwaar gegokt op een wedstrijd uit de Belgische competitie. Vanuit buitenlandse gokkantoren werden er gigantisch hoge bedragen ingezet op Charleroi - Brussels. Charleroi won met 1-0. Opvallend was dat Pietro Allatta opnieuw op de tribune zat tijdens die wedstrijd. Dat is ook Brussels-voorzitter Vermeersch opgevallen. (VTM)

Op de website van Betfair zouden er op Charerloi - Brussels bedragen gezet zijn tot 700.000 euro. Dat is dertig keer meer dan normaal. Op die wedstrijd werd ook veel meer ingezet dan pakweg op de topper Anderlecht - Genk. Bewijzen dat personen zijn benaderd zijn er niet, enkel de cijfers.

Heeft zich al eens iemand de vraag gesteld wie er beter van wordt als er zwaar gegokt wordt op een wedstrijd bij een gokkantoor? Meestal zijn het de gokkantoren zélf die de grootste winst opstrijken, als zij denken dat er iets abnormaal aan de gang is (bijvoorbeeld er wordt massaal ingezet op de zogenaamde underdog) dan wordt de wedstrijd meestal gecancelled.

In dit geval (bron: ladbrokes.be) stond Charleroi voor thuiswinst aangeboden aan 1.8 voor een thuisoverwinning. Stel dat 90 procent van de gokkers bij Betfair op dat moment op een 1 hadden gegokt, hadden ze die wedstrijd gewoon geschrapt. Hetzelfde zou het geval geweest zijn indien iemand bijvoorbeeld 100 000 euro op thuiswinst had ingezet (dan zou het het kantoor teveel geld kosten aan uitbetaling).

De vraag is dus, waarom laat Betfair (getuigenis van hun man in de reportage) toe dat er 6 of 7 weken na elkaar op La Lou wordt gegokt als zij telkens er hun broek aan scheuren? Want volgens hem zijn er telkens onverantwoord grote bedragen ingezet en wellicht wijst dat op mensen die de uitslag vooraf weten. Waardoor het gokkantoor uiteraard massa's geld verliest. Bizar Bizar...

Hamilton MASTER

Ik begin van het hele zaakje niets meer te begrijpen..

Het wordt ingewikkeld en er zijn geen tastbare bewijzen.

Waar is het bewijs dat die 14 spelers actief meededen met die gokpraktijken?
Toch niet het feit dat je een rotslechte match speelt ?

Ik hoop dat de VRT sterk in haar schoenen staat, anders gaat het een hele som mogen betalen mocht het die rechtzaken verliezen.



razzle_dazzle

Citaat
In het vervolg zal ik wel twee keer nadenken"

wo 08/02/06 - De anonieme getuige die in Panorama de vermoedelijke gokfraude in eerste klasse blootlegde en zwaar uithaalde naar La Louvière, is uit de schaduw getreden. Een pak Vlaamse én Waalse kranten pakten uit met de naam van de klokkenluider: Eric Thomas.

Bovendien woont Thomas in Chapelle-lez-Herlaimont, waar ook... jawel Pietro Allatta woont.

Thomas, een man uit de Borinagestreek, is nu naar de Brusselse onderzoeksrechter Sylvania Verstreken gestapt om zijn rechten en plichten te kennen.

"Ik heb zoveel informatie gehoord over omgekocht spel, dat ik blij was om het te vertellen", zegt Thomas. Bewijzen op papier heeft de man evenwel niet voor zijn beweringen.

"Ik hou van proper voetbal. Door alles te onthullen, hoop ik dat La Louvière grote schoonmaak houdt en er beter uitkomt."

"Mijn informatie komt niet van Olivier Suray"

Eric Thomas is naar eigen zeggen een groot voetbalkenner. Zelf heeft hij geen groot voetbalverleden, hij raakte niet verder dan de provinciale reeksen.

Met Olivier Suray, niet onbesproken in de zaak-Ye, richtte Thomas een club in Seneffe op. "Maar mijn informatie komt niet van hem", verzekert Thomas.

"Suray raadde mij trouwens af om met Allatta, die ik vier keer heb gezien, om te gaan."

Thomas ontmoette ook een keer Zheyun Ye. "Dat was vorig jaar in Club 44, een supportersclub in Bergen. Hij wou investeren, maar de voorzitter bedankte hem vriendelijk."

"Ik ken Suray goed en respecteer hem. Ik hoop dan ook uit de grond van mijn hart dat hij niets met de zaak te maken heeft. Ik hoop dat hij alles zegt als hij iets te zeggen heeft."

Over Allatta: "Ik had mijn woorden moet wikken"

De makers van Panorama kwamen Thomas op het spoor via Patrick Moriau (PS), de burgemeester van Chapelle-lez-Herlaimont. In die gemeente woont dus ook de omstreden makelaar Pietro Allatta.

"Eerst zou het interview plaatsvinden bij hem thuis", zegt Thomas. "Maar Moriau was bang dat de kijkers zijn interieur zouden herkennen."

"Daarom vond het interview van een uur in een café plaats. Wel jammer dat er maar drie minuten zijn uitgezonden."

Thomas heeft niet echt spijt, behalve toen het over Allatta ging. "Er is geen rook zonder vuur", zei hij over Allatta. "Ik had mijn woorden beter moeten wikken", vindt hij nu.

Eric Thomas zegt niet te vrezen voor zijn veiligheid en die van zijn familie. Hij krijgt wel politiebescherming.

Nog dit: Pietro Allatta heeft beslist om een klacht in te dienen tegen de VRT en tegen de makers van de Panorama-reportage. Ook Albert Cartier (trainer Brussels), Mario Espartero (speler Brussels), Stéphane Pauwels (ex-manager van La Louvière) trekken naar de rechtbank, wegens laster en eerroof.


bron:sporza.be

Hamilton MASTER

Als ze niet  naar de rechtbank zouden stappen, zou het lijken alsof ze hun schuld toegeven, dus ik vind dit logisch.

Als die Thomas nu toch een afrekening krijgt van een van die gokbazen, zal de vinger in 1 richting wijzen dus ik verwacht niet veel meer van zijn kant.

Het zal allemaal doodbloeden. Een doofpot operatie omdat er niet genoeg bewijzen zijn...

Maar het idee van omkoping zal er nu steeds zijn, bij de domste fout zal omkoping als reden worden aangehaald...



The REAL BUTTON Freak

Wat ik niet begrijp is dat de voetbalbond zelf er niet sneller is opgesprongen.

Ofwel is dit maar het topje van de ijsberg.

razzle_dazzle

Vrij lang interview vandaag in De Standaard met een 'gokspecialist'. Vooral het laatste is interessant:

Operatie Schone Handen in het voetbal

,,Wie de omgekochte spelers zijn, kan ik niet bewijzen. Maar dat de wedstrijden gemanipuleerd zijn, kan ik wel zwart op wit aantonen.'' De gaming-expert Karl Dhont spreekt voor het eerst open en bloot over het gokfraudeschandaal in het Belgische voetbal.

© EDM

,,Dit seizoen en vorig seizoen samen zijn er zeventien eerste- en tweedeklassewedstrijden vervalst. Wie de omgekochte spelers zijn, kan ik niet bewijzen. Maar dat de wedstrijden gemanipuleerd zijn, kan ik wel zwart op wit aantonen.'' De gamingexpert Karl Dhont geeft voor het eerst open en bloot zijn analyse over het gokfraudeschandaal in het Belgische voetbal.
HET gokschandaal rond de Chinees Zhe Yun Ye maakt de tongen los. De betrokken voetballers zelf hebben nog niet veel zin om te praten, maar in de gokwereld zijn ze de strapatsen van 'de gokchinees' spuugzat. Logisch: de miljardenwinsten van de bookmakers komen in gevaar.

Donderdagavond verklaarde de Britse bookmaker Betfair zich bereid om de lijsten met Belgen die op verdachte wedstrijden hebben ingezet, aan het Belgische gerecht en de voetbalbond te geven. Dat Karl Dhont, een expert op het vlak van gaming (voetbalweddenschappen), nu pas met naam en toenaam in de krant wil staan, betekent niet dat hij zijn kennis over de zaak tot nu toe voor zich heeft gehouden. Toen Roland Duchâtelet, de voorzitter van de voetbalclub Sint-Truiden, in november de knuppel in het hoenderhok gooide door te zeggen dat de gokmaffia de wedstrijd van zijn eigen ploeg tegen La Louvière had vervalst, deed hij dat na een tip van Dhont. Duchâtelet investeerde ooit nog geld in het Belgische Mister Bookmaker, een van de bedrijven waar Dhont adviseur-investeerder bij was.

,,Roland Duchâtelet is een van de meest rechtschapen mensen die ik ken. Ik had hem al verschillende keren gewaarschuwd dat er vreemde dingen gebeurden in het voetbal. Roland weet wie ik ben en dat ik niet zomaar zaken zeg. Toen ik hem vertelde dat het ook bij Sint-Truiden-La Louvière, een wedstrijd van eind oktober, fout was gelopen, heeft Roland de kat de bel aangebonden. Hij heeft zijn eigen ploeg zwart durven te maken. Het Belgische voetbal mag hem daar dankbaar voor zijn.''

Karl Dhont werkt al vijftien jaar in de internationale gokwereld. Zijn specialiteit is voetbal. Hij werkte jarenlang als bookmaker in Londen.

,,Wat ik daar deed, kun je nog het best vergelijken met het werk als trader op de financiële markten. Ik deed aan risicobeheer voor de bookmakers. Zij willen winst maken, het liefst zo veel mogelijk. En ik probeerde het risico op verlies zo klein mogelijk te houden. En om dat te doen, moet je een neus voor fraude ontwikkelen. Een zesde zintuig dat je zegt wanneer iets niet normaal is.''

Na zijn verblijf in Groot-Brittannië emigreerde hij naar Italië. Hij ging er in opdracht van de SNAI, de Italiaanse staatsloterij, onder meer op zoek naar zogeheten dodgy games , vervalste wedstrijden.

,,Zo hebben we een paar jaar geleden kunnen aantonen dat de wedstrijd Atalanta Bergamo-Pistoiese, in de Italiaanse tweede klasse, dodgy was. De spelers hadden op hun eigen wedstrijd gewed. We hadden ze zelfs op camera toen ze in de betting shops hun winsten kwamen innen. Achteraf zijn ze vrijgesproken in een procedurekluwen - ik begrijp nog altijd niet waarom.''

,,Ooit heb ik eens in één weekend alle weddenschappen op wedstrijden in de tweede klasse geschrapt omdat ik nattigheid voelde. De Italiaanse pers stond er op maandag vol van.''

Ramp

Sinds een jaar woont en werkt Dhont weer in België, als zelfstandig consulent voor bookmakers. Onder zijn klanten telt hij verschillende grote, internationale bookmakers uit Europa en Azië. Voor hen houdt hij systematisch de Belgische voetbalwereld in het oog.

,,En vergis je niet: de gokindustrie kan dan een slechte naam hebben, maar voor mij en de industrie in het algemeen is wat nu met het Belgisch voetbal gebeurt, een ramp. Het zijn niet de bookmakers die geld verdienen aan wat er gebeurt. Integendeel, de bookmakers verliezen op dit moment miljoenen euro's.''

,,Vorig jaar zijn er in Azië al twee van de grote bookmakers failliet gegaan. Dat was toen al te wijten aan een gokfraudegeval in de UEFA-cup, twee jaar geleden, met het Griekse Panonios en ploegen uit Armenië en Albanië. Er is daar naar verhouding heel weinig van in de pers gekomen, maar daar hebben bookmakers enorm veel geld mee verloren. Die ploegen hebben hun wedstrijden in de eerste ronde van de UEFA-cup verkocht.''

,,Het voetbal heeft nu een slechte naam bij bookmakers. Zelfs bij het legendarische Ladbrokes, dat voetbal en paardenrennen als corebusiness heeft, zijn ze aan het twijfelen of het Belgische voetbal wel nog de moeite waard is. Vooral de kleine Europese competities, zoals de Belgische en die in landen als Finland en Oostenrijk, zijn verdacht. Ik verwacht problemen in Zwitserland en Griekenland. De spelers van de kleinere ploegen verdienen er weinig en zijn makkelijk om te kopen. De bookmakers kiezen eieren voor hun geld. Ze verdienen vandaag veel meer met hun casino's op internet. Dat kost minder en er is geen risico op fraude.''

,,Vandaag spelen veel internationale bookmakers met het idee om België gewoon uit het aanbod te schrappen. U denkt misschien dat alle Aziaten foefelaars zijn. Maar mijn Aziatische contacten bellen mij op om te vragen of hier in België echt iedereen sjoemelt. Ik vertel u echt geen onzin. Daarom kom ik nu naar buiten met wat ik weet. Zie het als een aanbod aan politiek en gerecht.''

Azie

Op vrijdag, en vooral op zaterdag, staan de computer- en tv-schermen in het kantoor van Dhont - in Loppem, bij Brugge - allemaal open. Hij volgt systematisch de gokbewegingen bij tientallen Europese en Aziatische bookmakers, meer bepaald de weddenschappen op Belgische wedstrijden.

,,In het gokken zijn er twee verschillende markten: de Europese en de Aziatische. Bij de traditionele Europese bookmakers, zoals Ladbrokes, wed je op winst, verlies of gelijkspel. Als Anderlecht met 1-0 wint tegen Lierse en je hebt op Anderlecht gewed, dan win je. Veel zal het niet zijn, omdat de coëfficiënt laag is, maar je wint wel een beetje. Voor gokkers is zo'n weddenschap natuurlijk geen uitdaging. Het moet natuurlijk een beetje plezierig blijven.''

,,In Azië werkt het anders. Daar wed je op winst of verlies, gecombineerd met het doelpuntenverschil. Een voorbeeld: als Anderlecht wint tegen Lierse met 1-0, dan zul je als gokker in Azië meer geld verdienen als je op Lierse hebt ingezet dan als je op Anderlecht hebt gegokt. Met Anderlecht zul je pas geld verdienen vanaf, ik zeg maar wat, 2-0.''

,,Veel mensen vinden het misschien vreemd dat in Sjanghai op de Belgische competitie wordt gewed, zoals in Panorama werd getoond, maar zo raar is dat niet. In Azië wordt op alles en iedereen gewed. Ze wedden daar ook op alle competities ter wereld.''

Volgens Dhont is gokken op Aziatische sites ook onder Europeanen populair. ,,Veel Europeanen gaan op Aziatische sites wedden omdat je daar op meer dingen kunt spelen en omdat je daar meer kunt winnen. En voor wie slechte bedoelingen heeft, is het ook veel anoniemer. Bij de meeste Europese sites kunnen de bookmakers de identiteit van hun gokkers achterhalen. Wie wil gokken, moet kunnen bewijzen wie hij of zij is. Als een wedstrijd verdacht is, kunnen de bookmakers achteraf makkelijk achterhalen wie er geld uit heeft gehaald. Dan zijn ze de volgende keer extra op hun hoede.''

,,Kijk naar Betfair, dat nu bereid is om zijn lijsten met gokkers op verdachte Belgische wedstrijden vrij te geven. Het gaat zeker niet om grote bedragen - rond de 3.000 euro, als ik goed geïnformeerd ben - maar het kan wel nuttig zijn. Het is bijvoorbeeld niet uitgesloten dat een speler die omgekocht is - door, ik zeg maar wat, de mensen rond Ye - uit hebzucht ook nog eens zelf heeft gewed op de wedstrijd die hij zelf verkocht heeft. Als hij op de lijsten van Betfair staat, kan dat voor de politie een ideale springplank zijn om hogerop te komen in het netwerk.''

,,Via het Aziatische circuit is dat uitgesloten. Gokken zit daar nog voor een groot stuk in de illegaliteit. Gokkers in China werken via een systeem met 'agents' in Macao of Hongkong. Het is een ondoorzichtig kluwen waar je niet doorheen komt.''

,,En geloof maar niet dat Ye de spilfiguur is. Hij is niet meer dan een stroman. De echte spilfiguren in Azië gaan niet in Belgische voetbaltribunes zitten en komen niet op tv. Maar dat er op dit moment 'iemand' bezig is in België de boel te belazeren, daar moet je niet aan twijfelen.''

Gecrasht

Karl Dhont heeft het zien veranderen in België. ,,Waarschijnlijk is de fraude al een paar jaar bezig, met kleinere bedragen. Maar sinds vorig jaar loopt het echt de spuigaten uit. Op een wedstrijd waar in 1997 bij één bookmaker in totaal 5.000 euro werd ingezet, zien we nu plots soms 200.000 euro verschijnen. En nu spreek ik dus over sommen die bij één bookmaker ingezet worden. Maar die fraudeurs zetten bij bookmakers overal ter wereld in. Kun je nagaan over welk enorme sommen het gaat. Dat loopt in de miljoenen euro's voor een doordeweekse wedstrijd in België.''

,,Ik had gezegd dat ik geen voorbeelden van wedstrijden zou geven maar ik zal toch één keer zondigen. De wedstrijd Bergen-La Louvière van vorig seizoen was de moeder van alle 'gecrashte' wedstrijden die er in België geweest zijn. Logisch gezien, en alle verhoudingen in acht genomen, mocht op die wedstrijd een bedrag van ongeveer 30.000 euro ingezet zijn. Wel, die dag is op die wedstrijd één miljoen euro ingezet. Dat kan niet normaal zijn, dat heet in het jargon een 'gecrashte' wedstrijd.''

,,Soms is het zo opvallend dat ook de modale gokker het ziet. In Panorama was in een internetgoktent een Chinese gokker te zien die zei dat La Louvière een omgekochte ploeg was. Echte gokkers weten welke ploegen te veel 'crashen' om nog normaal te zijn. Zelfs als ze in China wonen en voor de rest nog nooit van België en La Louvière gehoord hebben.''

Vooral op wedstrijddagen merkt Dhont door de bokkensprongen van de coefficiënten van wedstrijden waar er iets aan de hand is.

,,Ik kan u verzekeren dat ik 's avonds vaak met een heel vreemd gevoel naar de samenvattingen van de wedstrijden heb zitten kijken die ik overdag had zien 'crashen' op de sites van bookmakers van over heel de wereld. Als je weet dat een wedstrijd verkocht is, bekijk je de cruciale spelfases heel anders.''

,,Dit seizoen en vorig seizoen zijn het er volgens mij zeventien, eerste en tweede klasse samen. En ja, ik ben heel zeker van mijn stuk. Ik hou mij niet bezig met de vraag of een doelman al dan niet bewust een bal door zijn benen heeft laten lopen. Wat ik doe, is koel-wetenschappelijk. Het is gebaseerd op kansberekening en statistiek.''

Volgens Dhont zijn niet alle wedstrijden waar veel geld op wordt vergokt, per definitie verdacht. ,,Nee, er wordt ook ongelooflijk veel bullshit verteld. VTM lanceerde begin deze week het bericht dat er veel geld was vergokt op Charleroi-Brussels: meer geld dan op Anderlecht-Genk. Het is om te beginnen al niet vreemd dat er meer wordt gewed op Charleroi-Brussels dan op Anderlecht-Genk. Gokkers hebben een eigen logica. Ik heb nagekeken wat er gebeurd is met Charleroi-Brussels, en met die wedstrijd was niets aan de hand. Aan de bewegingen van de coëfficiënt kun je zien dat het alleen maar om kleine spelers gaat die elkaar na-apen. Er zit geen enkele grote speler tussen. Dat toont juist aan dat die wedstrijd niet dodgy was. Het is niet omdat er veel geld wordt ingezet, dat een wedstrijd automatisch verdacht is. Zo simpel is het ook niet. Er moeten één of een paar spelers zijn die massaal veel geld inzetten.''

,,Wat in Panorama over Paul Put, de voormalige trainer van Lierse, is verteld, lijkt me ook zeer ongeloofwaardig. Hem wordt kwalijk genomen dat hij vorig seizoen in een wedstrijd een B-ploeg opstelde. Omkoping, zeiden ze. Maar Put had dagen tevoren al aangekondigd dat hij dat zou doen. Geloof me vrij: alle bookmakers ter wereld die die wedstrijd in hun aanbod hadden, wisten dat. Ze hebben toen de coëfficiënt van Lierse aangepast. Met die wedstrijd kon je niet rijk worden. Er is geen frank op verwed. Als hij die wedstrijd heeft willen verkopen, heeft hij het heel slecht gedaan.''

,,Het is van de indianenverhalen die nu in de pers verschijnen dat ik bang ben. Op den duur gaat niemand door het bos de bomen nog zien.''

Wet

,,Er moet een operatie 'Schone Handen' komen in het Belgische voetbal. De bond moet de spelers die man en paard willen noemen, amnestie beloven, en de kwaal moet met wortel en tak uitgeroeid worden. Nu riskeren zij die willen opbiechten dat ze benaderd werden door de gokmaffia, zelf geschorst te worden. De bond moet een signaal geven dat dat niet de bedoeling is.''

,,We moeten ons geen illusies maken. Helemaal bovenaan in de structuur zullen we nooit raken, maar het zou mooi zijn als we het voetbal weer zuiver konden maken. De politiek moet een wet op de sportweddenschappen maken, want zo'n wet bestaat voorlopig niet in België. Niets is geregeld, alles mag. Ze mogen gerust raad vragen aan experts, zoals ik. Ik zou graag helpen, want het gaat ook om mijn broodwinning. Van mij kunnen ze alvast de zekerheid krijgen over welke wedstrijden zuiver waren en welke niet. ''

Dit weekend zit Karl Dhont opnieuw heel de dag naar zijn computerschermen te staren. ,,Maar het zou me echt sterk verwonderen als de coëfficiënten nu plots door het dak sloegen. Daarvoor is er de voorbije weken net iets te veel gebeurd.''

Supermariobros

Drie Lierse-mannen leggen bekentenissen af"

Het gokschandaal dompelt het Belgische voetbal in een diepe crisis. Lierse-spelers Laurent Fassotte en Cliff Mardulier en assistent-trainer Patrick Deman hebben woensdag, tijdens hun verhoor, bekentenissen afgelegd. Dat schrijven Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad en Le Soir. Het parket hult zich voorlopig nog in stilte.

Laurent Fassotte zou "volgens betrouwbare bronnen" als eerste toegegeven hebben dat Zheyun Ye hem vorig seizoen heeft betaald om matchen te vervalsen.

Doelman Cliff Mardulier hield zijn onschuld langer vol, maar zei uiteindelijk ook dat hij geld had gekregen van Ye. Deman ten slotte zou alleen toegegeven hebben dat hij op de hoogte was.

De speurders gingen tot de actie over op basis van tips, telefoongesprekken en bankverrichtingen. Zo zou Mardulier in het casino van Breda meer geld vergokt hebben dan hij verdiende.

Fassotte zou met het geld van Ye dan weer een nieuw huis gekocht hebben. Of Patrick Deman geld verdiend heeft aan de praktijken, is niet duidelijk.


Ondanks hun bekentenissen werden de drie vrijgelaten. Ze werden niet in verdenking gesteld. Mogelijk wil het gerecht eerst hogergeplaatste mensen bij Lierse aanpakken, zoals ex-coach Paul Put en ex-manager Gaston Peeters.

Vijf wedstrijden kwamen ter sprake tijdens het verhoor

Volgens Het Nieuwsblad zouden tijdens de verhoren vijf matchen ter sprake zijn gekomen.
1.GENK-LIERSE 3-0 (04/12/04)
Mardulier start, stopt een penalty en wordt bij 0-0 vervangen door Deman. In Azië wordt niet zwaar gegokt.

2. STANDARD - LIERSE 4-1 (15/01/05)
Fassotte trapt een bal in eigen doel. Deman vervangt de zieke Put als coach.

3. CHARLEROI - LIERSE 1-0 (16/04/05)
Lierse speelt met een B-ploeg (omdat er een bekermatch tegen Club volgt). Mardulier keept sterk, geen hoge inzetten.

4. BRUSSELS - LIERSE 3-2 (30/04/05)
Mardulier valt bij de rust in. Het gaat van 1-2 naar 3-2. Geen hoge inzetten.

5. G.BEERSCHOT - LIERSE 4-0 (05/11/05)
Deman is interim-coach na het ontslag van Put. Mardulier staat tussen de palen. Bij de eerste goal blundert Fassotte.



Hamilton MASTER

Nu begint het pijnlijk te worden natuurlijk.
De ploegen die tegen Lierse speelden kregen hun punten cadeau...

Ploegen die wél punten verloren tegen Lierse kunnen dit oneerlijk vinden (wat het eigenlijk ook is).

Voorbeeld:
Ploeg A, B en C strijden om niet te degraderen.
Ploeg C is sowieso gedegradeerd en het gaat op de laatste speeldag nog tussen ploeg A en B.

Stel: Ploeg A won van Lierse door omkoping.
Ploeg B verloor van Lierse.
Als ploeg A 1 punt meer heeft dan ploeg B komen er problemen.

Want dan degradeert ploeg B omdat ploeg A oneerlijk zijn punten heeft verdiend.
Ploeg B zal een klacht indienen waardoor Lierse waarschijnlijk zijn licentie verliest en naar 3de klasse zakt. Elke ploeg zal zo zijn punten die het tegen Lierse won / verloor kwijt raken.

Het gaat dus veel verder dan alleen het gokcircuit. Mocht de situatie echt voorvallen hebben we nog héél veel stof om over na te praten.
Ook al vind ik Lierse een sympathieke club, het zou wegens fraude zijn licentie moeten kwijtraken en naar 3de klasse moeten verwezen worden.
Ditzelfde ook met alle andere ploegen die met dit schandaal betrokken zijn.

Dan wordt het nog vrij makkelijk om een 1ste klasse te hebben met 14 ploegen  ;)



Supermariobros

Lierse heeft haar spelers Cliff Mardulier en Laurent Fassotte en hulptrainer Patrick Deman op staande voet ontslagen.

Lierse zegt over voldoende zwaarwichtige feiten te beschikken om de drie op straat te zetten. Ze heeft die informatie gekregen van het Brusselse gerecht.

Alle betrokkenen zijn ondertussen wel op vrije voeten. Er is voorlopig niemand in beschuldiging gesteld.

Jasper

Citaat van: Raikkonen MASTER op 16 februari 2006 - 11:15:04
Nu begint het pijnlijk te worden natuurlijk.
De ploegen die tegen Lierse speelden kregen hun punten cadeau...

Ploegen die wél punten verloren tegen Lierse kunnen dit oneerlijk vinden (wat het eigenlijk ook is).

Voorbeeld:
Ploeg A, B en C strijden om niet te degraderen.
Ploeg C is sowieso gedegradeerd en het gaat op de laatste speeldag nog tussen ploeg A en B.

Stel: Ploeg A won van Lierse door omkoping.
Ploeg B verloor van Lierse.
Als ploeg A 1 punt meer heeft dan ploeg B komen er problemen.

Want dan degradeert ploeg B omdat ploeg A oneerlijk zijn punten heeft verdiend.
Ploeg B zal een klacht indienen waardoor Lierse waarschijnlijk zijn licentie verliest en naar 3de klasse zakt. Elke ploeg zal zo zijn punten die het tegen Lierse won / verloor kwijt raken.

Het gaat dus veel verder dan alleen het gokcircuit. Mocht de situatie echt voorvallen hebben we nog héél veel stof om over na te praten.
Ook al vind ik Lierse een sympathieke club, het zou wegens fraude zijn licentie moeten kwijtraken en naar 3de klasse moeten verwezen worden.
Ditzelfde ook met alle andere ploegen die met dit schandaal betrokken zijn.

Dan wordt het nog vrij makkelijk om een 1ste klasse te hebben met 14 ploegen  ;)

Zoals het er nu uitziet is Lierse het SLACHTOFFER van de omkopingen, niet de dader!