Weet je weetje

Gestart door Martin, 12 februari 2005 - 01:23:39

« vorige - volgende »

Martin

Citaat van: Jasper op 15 maart 2005 - 18:52:43
De IJzeren is een geplande spoorlijn (nog niet in aanleg denk ik, wegens protest van de *** groenen), van de Antwerpse haven naar de Duitse industriesteden. Deze spoorlijn zal dwars door de Kempen snijden en veel lawaai met zich meebrengen, maar om de Vlaamse economie op peil te houden, is deze echt een must. Met veel lawaai bedoel ik wel echt veel lawaai, er zouden 4 treinen voorbijrijden per minuut of zoiets, en die zouden vele decibels produceren, die kilometers ver te horen zijn (al vind ik het raar dat men de spoorwegen en treinen met alle technologische vooruitgang niet wat stiller kan maken...).

Nee, nee, nee Jasper.

Hij is er al sinds jaar en dag.
Het heeft alleen een opknapbeurt nodig.

Het Scheidingsverdrag uit 1839 bekrachtigde de onafhankelijkheid van België en vermeldt het recht om op eigen kosten een weg of kanaalverbinding aan te leggen door het toenmalige kanton Sittard tot aan de Pruisische grens. Dit doortochtrecht is later uitgewerkt en vastgelegd in het IJzeren Rijn Verdrag uit 1873. Aanvankelijk was het de bedoeling een kanaal aan te leggen. Later gaf men de voorkeur aan een spoorlijn, vandaar de naam "IJzeren Rijn".

De bouw van de IJzeren Rijn is in 1869 gestart. In 1879 is de spoorlijn in gebruik genomen. In het begin reden er veel treinen op de IJzeren Rijn maar door de jaren heen zijn het er steeds minder geworden. Tussen Antwerpen en de zinkfabriek in Budel en tussen Budel en Weert rijden op dit moment nog enkele goederentreinen. Het baanvak Weert - Roermond behoort tot het Nederlandse Intercity netwerk en wordt dagelijks door vele personen- en goederentreinen bereden. Tussen Roermond en de Duitse grens rijden sinds 1991 geen treinen meer.   

Jasper

Bijna het hele tracé in België is sinds jaren in onbruik en moet opnieuw aangelegd worden. Op een klein stuk van het tracé in België rijden nog twee treinen per dag. De rest van de spoorlijn is zeer roestig. Er ligt trouwens maar één spoor. Er zou nog een tweede aangelegd worden.