Vreemd nieuws.

Gestart door Martin, 22 juni 2003 - 10:40:10

« vorige - volgende »

Supermariobros

Kenianen pakken uit met schaatsbaan en glühwein op de evenaar

De Keniaanse hoofdstad Nairobi is een schaatsbaan rijker. Volgens de initiatiefnemers gaat het om de eerste ijsvloer op de evenaar.

De baan van 400 vierkante meter is aangelegd in een hal van een gloednieuw luxehotel. De meeste Kenianen draaien in de 'grootste koelkast van Afrika' hun allereerste rondjes op schaatsen. Verkleumde liefhebbers kunnen zich opwarmen bij het kraampje met glühwein.

Een uur ijspret kost omgerekend 8 euro. Voor dat bedrag moet een serveerster in het hotel twee dagen werken.

De minister van Toerisme was bij de opening aanwezig. Hij roemde de baan vooral als nieuwe attractie die extra toeristen naar het Afrikaanse land moet trekken.

De ijsbaan komt uit de Bondsrepubliek.

Supermariobros

Schilderij van 5 euro is er duizenden waard

Willem Vos (62) uit Lommel heeft zichzelf zonder het te beseffen een mooi kerstcadeau gekocht. Enkele jaren geleden tikte hij in de kringloopwinkel een schilderij op de kop voor 5 euro. Nu blijkt dat het kunstwerk enkele duizenden euro's waard is.

Naar de kringloopwinkel gaan is Willems hobby, soms wandelt hij er vier keer per dag naar toe. Onlangs raakte zijn schoonbroer geïntegreerd door de handtekening op een doek dat hij een tijdje voordien gekocht had.
Na heel wat speurwerk bleek dat het werk van de hand was van de Lebbeekse schilder Juul Keppens. ,,Misschien niet de beroemdste schilder, maar hij had toch een hele erelijst,'' vertelt Willem.

,,De Senaat heeft zelfs werken van hem gekocht, las ik. Mijn schilderij zou enkele duizenden euro's waard zijn.''

Supermariobros

"Truc met de lakens'' loopt fataal af

Een 65-jarige man uit Gent was tijdens de kerstnacht zo dronken dat zijn vriendin hem naar zijn flat in een appartementsgebouw langs de Antwerpsesteenweg had gebracht. Voor alle veiligheid had ze even later de deur op slot gedaan. Om toch nog buiten te raken vond de Gentenaar er niets beters op dan, in ware filmstijl, een aantal lakens aan elkaar te knopen en zo naar beneden te klauteren. Ter hoogte van de tweede verdieping liep het fout en de man donderde naar beneden. De hulpdiensten brachten hem in kritieke toestand naar het ziekenhuis, waar hij later aan zijn verwondingen overleed.

Supermariobros

Drie zussen vieren na 60 jaar voor het eerst samen Kerst

Drie zussen uit Noord-Frankrijk hebben een wel heel bijzonder kerstcadeau gekregen. Na meer dan zestig jaar van elkaar gescheiden te zijn, vierden ze maandag, op tweede kerstdag, in Granville, in het westen van Frankrijk, hun eerste kerst samen.

Auschwitz
Toen hun joodse ouders in 1942 gedeporteerd werden naar Auschwitz, werden de zusjes van elkaar gescheiden. Léa en Judic, de twee oudste zusjes, werden naar een weeshuis in Parijs gebracht, waar ze in de overtuiging leefden dat hun jongste zusje, Annie, net als hun ouders en hun twee broers naar Auschwitz gedeporteerd was.

Internet
Via het internet kon Annie's echtgenoot zijn schoonzussen Léa en Judic, die respectievelijk in Parijs en Perpignan wonen, nu opsporen. In mei van dit jaar volgde een eerste ontmoeting en sindsdien bellen de zussen, die nu 66, 72 en 74 jaar oud zijn, elkaar elke dag. Maandag vierden ze hun eerste Kerstmis samen.

Supermariobros

Zakkenroller steelt op politiebal

Een zakkenroller werd vrijwel meteen door de Berlijnse politie ontmaskerd en gearresteerd. De dief was binnengedrongen op het kerstfeestje van de agenten en werd op heterdaad betrapt toen hij de jassen doorzocht.

De ongelukkige crimineel had geen flauw idee op wat voor feestje hij terechtgekomen was. De 45-jarige Albanees bood geen tegenstand tegen de 35 aanwezige agenten.

Supermariobros

Amerikaanse surfer mept witte haai van zich af

Een 31-jarige Amerikaanse surfer heeft zijn leven en in ieder geval zijn rechterbeen gered door een witte haai van zich af te meppen. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender ABC maandag.

Brian Anderson, die zaterdag voor de kust van Oregon aan het surfen was, voelde dat er iets aan zijn been zat. Toen hij zich omdraaide zag hij een grote witte haai, die hij met een ferme uithaal op zijn neus sloeg. Het dier schrok zo dat het losliet en ervandoor ging.

,,Ik handelde uit instinct. Iets anders kon ik niet bedenken'', zei Anderson, die er ondanks bloedverlies in slaagde de kust te bereiken. Daar verbond hij zelf zijn wond en wachtte hij op een ambulance. In het ziekenhuis deed hij zijn verhaal.

Supermariobros

'Heilig' broodje gestolen

In het Amerikaanse Nashville hebben dieven het beroemdste kaneelbroodje van de stad ontvreemd. Het gaat om de zogeheten Nun Bun, een koffiebroodje dat qua vorm gelijkenis zou vertonen met het gezicht van Moeder Teresa.

Tentoonstelling
Sinds de 'ontdekking' in een plaatselijke koffietent werd het broodje er achter glas tentoongesteld. Zondag werd het gestolen door een of meer daders, die volgens de eigenaar doelbewust te werk gingen. Ze lieten contant geld dat in zijn zaak aanwezig was gewoon liggen.

Beklag
De in 1997 overleden Nobelprijswinnares Moeder Teresa heeft zich ooit beklaagd over de publieke presentatie van het broodje. Ze heeft de eigenaar destijds tevergeefs gevraagd haar naam niet commercieel uit te buiten.

Supermariobros

58ste botsing tegen gevel Rotems huis

Voor de 58ste keer is zaterdag een auto tegen het huis van Claudia Byloos-Grooten in het centrum van Rotem geknald. Haar huis ligt in een scherpe, en intussen beruchte, bocht.

"Het was 2,5 jaar geleden dat we nog schade hadden aan ons huis. Ik dacht dat de ongevallenstroom voorbij zou zijn, maar neen. En dat net voor kerstavond," zucht Claudia. Deze keer vernielde de auto de garagepoort en voorgevel. "Onze garagepoort gaat niet meer open en er zijn weer heel wat bakstenen stuk." Begin jaren '80 knalden de eerste auto's tegen het huis. De ene keer werd de voorgevel geramd, dan weer de zijgevel. Voor de veiligheid brachten de bewoners de woonkamer naar de achterkant van het huis. De overheid zorgde voor extra signalisatie op de weg. Enkele jaren geleden is de straat heraangelegd, waardoor auto's twee bochtjes moeten nemen bij een maximumsnelheid van 50 km/u. Deze ingreep leek afdoende, tot zaterdag.

Supermariobros

Amerikaanse moest gsm opeten van vriend

Een Amerikaanse heeft een mobieltje verplicht moeten inslikken van haar vriend. Ze deed eerst het verhaal nog af als onschuldig toen de agenten arriveerden omdat ze in ademnood verkeerde, maar nader onderzoek wijst intussen uit dat ze de telefoon moest opeten van haar vriend.

Mishandeling
Het lijkt er steeds meer op dat de vrouw het mobieltje niet vrijwillig heeft ingeslikt, om te verhinderen dat haar vriend het in zijn handen kreeg, zoals ze eerste aan de agenten verklaarde. De vrouw is waarschijnlijk het slachtoffer geworden van mishandeling, aldus een politiewoordvoerder in het Amerikaanse Blue Springs.

Supermariobros

Olifanten vreten kerstbomen

Nog geen idee wat gedaan met de kerstboom na Kerst? Geen probleem, lever uw boom af bij de Berlijnse zoo en de plaatselijke olifanten verorberen de kerstdecoratie met smaak.

In de Berlijnse zoo voeden de oppassers de slurfbeesten alvast met niet-verkochte exemplaren. De beesten zijn gek van de naaldbomen. De bomen zijn niet alleen lekker maar ook gezond. "In de naaldbomen zitten heel wat belangrijke olieën waar de olifanten dol op zijn. Ze vreten de ganse bomen op zonder probleem", besluit oppasser Matthias Otto.

Supermariobros

Crimineel 29 jaar achter stuur zonder rijbewijs

Een 47-jarige Oostenrijker heeft 29 jaar zonder rijbewijs gereden en werd uitgerekend op kerstdag betrapt door de politie.

Verkrachter
De man reed al die tijd niet alleen met een wagen, maar begaf zich ook beroepsmatig op de weg als vrachtwagenbestuurder. Hij werd eerder al voor 24 andere delicten bestraft. Toen hij op kerstdag aan de grensovergang Feldkirch naar Zwitserland reed, werd hij gevat. De politie ontdekte daarbij dat er tegen de man nog een aanhoudingsbevel liep. Zijn strafregister reikt van diefstal tot verkrachting, aldus de politie. De man werd op kerstdag nog naar de dichtstbijzijnde gevangenis overgebracht, meldde het agentschap APA.

Supermariobros

Neppriester pas voor kerstavond ontmaskerd

Een valse priester uit Beieren heeft drie maanden lang de erediensten voorgegaan in een Oostenrijkse parochie in Neukirchen en Gilgenberg en veroverde volgens parochianen razendsnel de harten van de gelovigen.

Kerstavond
De eerwaarde uit Beieren was zo geliefd dat sommigen hem zelfs met zijn -vermoedelijk valse- voornaam Axel aanspraken. De 45-jarige man had referenties voorgelegd waarin stond dat hij al 20 jaar als priester had gewerkt. Pas daags voor kerstavond werd de neppriester ontmaskerd.

Supermariobros

Werknemers verplicht op draf door kantoor

De werknemers van metaalbedrijf Hoza in het Groningse Scheemda moeten voortaan met een minimale snelheid van vijf kilometer per uur door het kantoor lopen. Het is daarbij verboden om de handen in de zakken te hebben, zo meldde bestuurder J. Vos van FNV Bouw dinsdag.

Werknemers die langzamer lopen, moeten verplicht eens per week onder begeleiding de sportschool bezoeken. Het voorschrift maakt deel uit van drie kantjes tellend pakket aan maatregelen dat de directeur van Hoza aan zijn personeelsleden heeft uitgedeeld.

In het epistel valt verder te lezen dat de vijftig werknemers van het metaalbedrijf alleen in hun pauze van hun plaats mogen om naar het toilet te gaan. Om eventuele dorst te lessen krijgen de medewerkers 's ochtends een halve liter mineraalwater uitgereikt waar ze de hele dag mee moeten doen.

Bezorgde en woedende personeelsleden hebben inmiddels aan de bel getrokken bij de vakbond en die is woedend. Vos spreekt van ,,absurde maatregelen''. ,,Dit is niet meer van deze tijd. In de jaren twintig ging je zo met je personeel om, maar anno 2005 is het belachelijk.''

Vos wil binnenkort met de directeur van Hoza om tafel voor een ,,pittig'' gesprek. De directeur was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar. In de schriftelijke mededeling staat dat hij ,,een nieuwe cultuur wil realiseren''. Andere beweegredenen geeft hij niet.

Supermariobros

Dieven stelen 24 boa constrictors

Onbekenden hebben in het kerstweekeinde in Wateringen (Zuid-Holland) 24 wurgslangen gestolen. De politie meldde dinsdag dat het om boa constrictors gaat, die van de Stichting Sauria voor exotische diersoorten zijn weggenomen.

,,Dit is een grote slag voor ons'', zei voorzitter Miranda Diependaal van de stichting dinsdag. Sauria ('hagedissen' in het Latijn) kweekt diverse bedreigde reptielensoorten voor onderzoek en verkoop. Verder geven de medewerkers van Sauria publieksvoorlichting over slangen, hagedissen en schildpadden. Ook verzorgen zij cursussen en opleidingen voor mensen die met deze dieren werken. Doel van Sauria is om bedreigde reptielen ,,genetisch op de kaart te houden''.

Genetisch zuiver

De gestolen boa's zijn volgens Diependaal bijzonder omdat ze genetisch zuiver zijn; het zijn zogezegd 'stamboekslangen'. Deze soort wordt ,,met massa's uit het woud gehaald'', vertelde Diependaal. Onder de gestolen wurgslangen was een aantal albino's. Boa constrictors komen van nature voor in de tropische wouden van Zuid-Amerikaanse landen als Suriname, Brazilië en Frans-Guyana. Ze worden hooguit tweeënhalve meter lang en zijn daarmee volgens Diependaal ,,kleine reuzenslangen''.

Sauria bestaat circa tien jaar en heeft sindsdien behalve een kweekstation een uitgeverij opgezet die boeken over reptielen uitgeeft. De stichting heeft geen giftige dieren in huis, omdat momenteel de mogelijkheid niet bestaat om daarnaast een serumbank met antigif aan te leggen.

Supermariobros

Oudere mannen omarmen robotkatje

Vooral oudere mannen waren zo blij als een kind met hun robotkat iCat. Dat stelde onderzoeker M. Heerink van het Instituut voor Information Engineering uit Almere dinsdag. De docent hield onlangs een eerste proef met het elektronische diertje in woonzorgcentrum De Ankerplaats in Lelystad.

En ook hier bleek de uitdrukking 'toys for boys' op te gaan. Heerink is sinds kort bezig met een promotieonderzoek naar de acceptatie van robots door ouderen. De proef in Lelystad leerde hem dat vooral mannen de robotkat als leuk speelgoed omarmden. Vrouwen waren minder snel overtuigd.

De iCat zit nog in de testfase. Het gaat om een robotje ter grootte van een kat. Het elektronische speeltje is een uitvinding van Philips. Dat elektronicaconcern ziet er een veelbelovende toekomst voor weggelegd. Het katje zou, afhankelijk van iemands wensen, onder meer dvd-spelers kunnen programmeren of de lichtsterkte van lampen regelen. De multinational richt zich daarbij op zowel jong als oud.

Acceptatie

Heerink was vanwege zijn promotiestudie vooral benieuwd naar de reacties van ouderen. Belangrijke vraag was of zij het elektronische diertje wel in hun directe omgeving wilden hebben. En of ze de functies van het robotkatje snel onder de knie kregen. ,,Het ging mij meer om de acceptatie dan om de werking van het apparaat zelf. Ik heb nog niet alle resultaten uitgewerkt, maar duidelijk is wel dat niet iedereen het als een aanwinst zag.''

De onderzoeker ontdekte overigens niet alleen een snellere omarming door mannen. Ook vrouwen die al ervaring hadden met computers, waren beter te spreken over het robotkatje. Heerink: ,,Maar het was niet altijd angst van technische leken om hun robot kapot te maken dat de antipathie veroorzaakte. Van de 42 deelnemers zetten sommigen de iCat achteraf toch liever buiten de deur omdat zij niet wilden doorgaan voor zielige ouderen. Hoewel ze het apparaat verder best handig vonden''.