Vreemd nieuws.

Gestart door Martin, 22 juni 2003 - 10:40:10

« vorige - volgende »

Ferrari 2010

Slaapzakken Roskilde naar Deense daklozen

Meer dan zestienhonderd slaapzakken en 510 matjes die door bezoekers van het popfestival van Roskilde zijn achtergelaten worden uitgedeeld onder daklozen in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Dat heeft de organisatie van het popfestival woensdag bekendgemaakt.

Behalve slaapzakken en matjes zijn er ook shirts, vloerkleden, kussens, stoelen en rubberlaarzen op het festivalterrein achtergelaten. In 1999 schonken de organisatoren van Roskilde 110 mobiele toiletten, plus een grote hoeveelheid toiletpapier en schoonmaakmiddelen aan de slachtoffers van een aardbeving in Turkije.

Quiznet.eu - Test je kennis over Formule 1 en andere onderwerpen met een quiz!.

Ferrari 2010

Biologen ontdekken nieuwe miersoort langs A28

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben langs de A28 tussen Amersfoort en Zwolle een nieuwe miersoort ontdekt. Dat heeft de universiteit woensdag bekendgemaakt. De mier is kokergaststeekmier genoemd.

De ontdekking van de mier is gedaan tijdens een promotieonderzoek van onderzoeker Jinze Noordijk naar de betekenis van wegbermen voor spinnen en insecten. De ongeveer vijf millimeter lange kokergaststeekmier is een sociaal parasitaire mier. De mieren dringen nesten van een andere miersoort binnen en zetten de mierenkoningin op non-actief. De werksters van de afgezette koningin verzorgen de larven en eieren van de binnendringer.

Van de mier is één exemplaar aangetroffen, een wijfje, dat ter controle en conservering naar het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden is gestuurd.
Quiznet.eu - Test je kennis over Formule 1 en andere onderwerpen met een quiz!.

Ferrari 2010

Testikelprotheses goed voor Ig Nobel-prijs

Naast alle 'echte' Nobel-prijzen is het ook weer tijd voor de Ig-Nobelprijzen, die elk jaar aan de Harvard Universiteit in Boston voor de lachwekkendste wetenschappelijke onderzoeken of de idiootste vindingen worden toegekend.

Tot winnaar in de categorie geneeskunde werd donderdag uitgeroepen de Amerikaan Gregg Miller, die testikelprotheses voor gecastreerde honden bedacht om hun 'natuurlijke look' en 'zelfbeeld' in stand te houden. De vinding legde Miller geen windeieren: hij verkocht al meer dan 150.000 Neuticles. De siliconenballen zijn verkrijgbaar in verschillende grootten, vormen, gewichten of maten van stevigheid. "In aanmerking genomen dat mijn ouders mij als kind al een idioot vonden, is dit een grote eer", zei de winnaar donderdagavond bij de prijsuitreiking.

De Nobel-prijs is niet iedere wetenschapper gegeven, maar de Ig Nobel-prijs evenmin. "De meeste wetenschappers - ongeacht wat ze doen, goed of slecht - krijgen nooit enige aandacht", zei Marc Abrahams, redacteur van de Annals of Improbable Research, het tijdschrift dat de Ig Nobels elk jaar toekent.

Sommigen, zoals Benjamin Smith van de Universiteit van Adelaide in Australië die de prijs voor biologie won, nomineerden hun eigen werk. "Ik ben al een tijdje een fan van de Ig Nobels", zei Smith. Zijn team onderzocht en catalogiseerde de verschillende geuren die meer dan honderd kikkersoorten bij stress afgeven. Bij dierentuinen werd raar opgekeken en soms de deur dichtgesmeten als hij aanklopte met het verzoek om even aan de kikkers te mogen snuffelen.

Quiznet.eu - Test je kennis over Formule 1 en andere onderwerpen met een quiz!.

Ferrari 2010

Priester riskeert cel voor godslastering

Priester Marc Scheerens uit de Brusselse deelgemeente Jette riskeert een celstraf wegens godslastering. Justitie in Brussel zal volgende maand beslissen of een klacht van de vereniging België en Christenheid tegen de pastoor ontvankelijk is. Aanleiding hiertoe was een controversiële expo in zijn kerk.

Controversiële kunst
Scheerens gaf vier jaar geleden kunstenaars van de organisatie Atelier 340 toestemming om in zijn kerk enkele kunstwerken te exposeren, die de parochianen op een kritische manier naar hun geloof moesten laten kijken. Daarbij behoorden een biechtstoel die was gemaakt van legoblokken, een kruisbeeld met daarin een stuk hersenmassa en een Mariabeeld dat muntstukken huilde, meldt Het Laatste Nieuws.

Spijt
Parochianen namen aanstoot aan de expositie en brachten de vereniging België en Christenheid op de hoogte, die onlangs een officiële klacht indiende. Pastoor Scheerens heeft intussen spijt van de expositie. "Ik wou de mensen enkel doen nadenken over het geloof. Al zal ik in de toekomst zelf ook twee keer nadenken vooraleer ik me aan zoiets waag."
Quiznet.eu - Test je kennis over Formule 1 en andere onderwerpen met een quiz!.

Supermariobros

Havik valt hondje aan

Een havik heeft in Aberdeen zijn agressie op een hondje gericht. De roofvogel was door de gemeente ingehuurd om meeuwen te verjagen die overlast bezorgden bij een verpleeghuis. Dat meldde de Britse krant The Herald vrijdag.

De driejarige Yorkshire terrier Brambles had samen met haar baasje iemand in het verpleeghuis bezocht. Ineens steeg de havik op uit een boom en stortte zich boven op Brambles. De havik, Aurora, sleurde Brambles enkele meters mee, maar moest uiteindelijk loslaten.

Brambles was gewond aan haar ogen, schouder en bek, maar zal volgens de dierenarts volledig herstellen. De gemeente heeft Aurora ontslagen. Ze wordt vervangen door een andere havik.

Supermariobros

Schoolpleinverbod voor klagende moeder

Een klagende moeder mag zich dit schooljaar niet meer vertonen op het schoolterrein van basisschool De Borgh in Zuidhorn. Dat heeft de rechter in Groningen vrijdag bepaald.

De directie van de basisschool had in een kort geding een schoolpleinverbod geëist voor de vrouw, omdat zij de school al vier jaar overlaadt met een niet aflatende stroom vragen, opmerkingen en klachten.

Volgens de school staat het gedrag van de vrouw in geen verhouding tot de klachten. De rechter gaf het schoolbestuur hierin gelijk. Volgens de rechter hindert de vrouw de leerkrachten van de school en het bestuur dusdanig bij de uitoefening van hun normale werkzaamheden, dat een terreinverbod is gerechtvaardigd.

Veel klachten

Tijdens het vorige schooljaar stuurde de vrouw niet minder dan vijftig e-mails en twintig brieven naar de school. Ze werd bovendien negen keer te woord gestaan door de directie. Aan het bestuur van De Borgh stuurde ze 29 brieven en e-mails. Ze zond haar klachten, die vooral handelden over de leerlingenzorg, financiering en veiligheid op school, ook naar tal van andere regionale en landelijke instanties. De rechter achtte daarom een terreinverbod noodzakelijk om de rust op de school weer volledig te kunnen herstellen.

Daarnaast moet de vrouw wanneer ze voortaan contact zoekt met de school zich aan strenge voorschriften houden. Ze mag nog maar één brief per maand schrijven en moet die naar een door de school opgegeven e-mailadres sturen. Pas als de school na zes weken niet gereageerd heeft mag ze op een andere manier contact zoeken. Bovendien mogen haar brieven voortaan niet langer zijn dan ,,één pagina A4-formaat, reguliere regelafstand en regulier lettertype'', aldus de rechter vrijdag.


Supermariobros

'Kuisheidseis aan homopriesters'

Homoseksuele kandidaten voor het priesterschap in de Rooms-Katholieke Kerk moeten voortaan aantonen dat zij al tenminste drie jaar geen seks hebben gehad.

Dat staat volgens Italiaanse media in een nog geheime instructie die het Vaticaan in november openbaarmaakt.

Alle mannen die priester willen worden, moeten een kuisheidsgelofte afleggen. Aan de homo's onder hen zou het Vaticaan dus de aanvullende eis van tenminste drie jaar seksuele onthouding stellen. Verder mogen zij niet openlijk voor hun geaardheid uitkomen en geen nauwe banden met de ,,homoseksuele cultuur'' onderhouden, citeerde de krant Corriere della Sera vrijdag uit het document van de Vaticaanse congregatie voor de katholieke vorming.

De instructie zou minder ver gaan dan Amerikaanse media onlangs meldden. The New York Times berichtte op gezag van een hoge kerkelijke functionaris dat ook celibatair levende homoseksuelen niet meer voor het priesterschap in aanmerking zouden komen.


Supermariobros

Plan voor educatief seksmuseum in Londen

Er komt een educatief seksmuseum bij Piccadilly Circus in Londen. Dat hebben de projectontwikkelaars vrijdag bekendgemaakt. Het wordt volgens hen een multimediale attractie waar bezoekers kunnen leren om betere minnaars te worden.

Het museum, dat bijna zeven miljoen euro gaat kosten, zal allerlei niet nader omschreven interactieve en hightech-tentoonstellingen huisvesten en opent volgende lente de deuren in het entertainmentcentrum Trocadero. Woordvoerder Alex Rayner benadrukte dat het museum, de London Academy of Sex and Relationships, er alles aan zal doen om een imago van viezigheid te vermijden. "Stimulatie is niet het doel", zei hij.


Supermariobros

Fin vrijgesproken van 45 jaar oude moorden

Een 63-jarige Fin is vrijdag vrijgesproken van de moorden die 45 jaar geleden werden gepleegd op zijn drie medekampeerders. De rechtbank oordeelde dat bewijs dat de verdachte, Nils Gustafsson, de moorden pleegde ontbreekt, evenals een motief. Ook sluiten de bewijzen die voorhanden zijn niet uit dat een buitenstaander de moorden pleegde, aldus de rechtbank.

De moorden, die in 1960 in een tent bij het Bodommeer werden gepleegd op twee meisjes van 15 en een jongen van 18, zorgden voor grote opschudding in Finland en bleven de gemoederen bezighouden nadat een grootscheepse klopjacht op de daders en ondervraging van zo'n vierduizend personen niets hadden opgeleverd. Er zijn verschillende boeken over de moorden geschreven en Children of Bodom, een populaire heavy metalband, is naar de moordzaak genoemd.

De destijds 18-jarige Gustafsson werd bewusteloos, met tien steekwonden en een verbrijzelde kaak, aangetroffen naast zijn eveneens met steekwonden om het leven gebrachte kameraden. Hij heeft altijd gezegd zich niets van wat er is gebeurd te herinneren, maar eerder dit jaar werd hij naar aanleiding van DNA-onderzoek alsnog in staat van beschuldiging gesteld. In Finland geldt geen verjaringstermijn voor moord.



Supermariobros

Ballonnen in de strijd tegen spreeuwen

Wedden dat The Birds van Alfred Hitchcock, waarin mensen aangevallen worden door allerlei vogels, op dit moment de minst bekeken film in Blankenberge is? Al drie weken verzamelen 's avonds duizenden spreeuwen in het park rond de Sint-Antoniuskerk en achter het stadhuis. Het getsjilp van de beschermde vogels drijft de buurtbewoners tot wanhoop, terwijl de technische dienst van de kustgemeente elke ochtend kilo's vogelpoep moet verwijderen en de trottoirs moet ontsmetten. Met het geluid van een spreeuw in nood en met ballonnen met grote ogen op geschilderd probeert men nu de spreeuwen te verjagen.

Supermariobros

Blinde vrouw herkent kleuren op de tast

Een blinde Duitse vrouw heeft wetenschappers met verstomming geslagen in de Duitse versie van het tv-programma 'Wedden Dat'. Ze herkent kleuren op de tast, zo meldt Der Spiegel.

De 48-jarige Gabriele Simon uit Wallenhorst gebruikte haar vingertoppen om geblinddoekt de kleur van verschillende shirts en bloezen te herkennen.

"Het heeft me twintig jaar training gekost om deze techniek onder de knie te krijgen. Het is een combinatie van puur leren en concentratie," zei ze. "Deze techniek maakt me veel meer onafhankelijk. Nu moet ik mijn moeder bv. niet meer vragen welke kleren ik zou aandoen."

Supermariobros

Hersenstukje is doping voor paarden

Het departement Gezondheid van de staat Queensland in Australië onderzoekt de diefstal van stukjes hypofyse in een forensisch labo in Brisbane. Een laborant zou het stukje van de hersenen, die hormonen aanmaken gestolen hebben om het te gebruiken als doping voor racepaarden.

De menselijke hypofyse zou ook zorgen voor de aanmaak van extra hormonen bij de paarden. Het zou gaan om een nieuwe vorm van doping. De collega's van de laborant gaven de diefstal aan. "Het departement Gezondheid onderzoekt de zaak. De beschuldigde ontkent alles", aldus minister van Gezondheid Stephen Robertson.

Supermariobros

Vrouw vindt krokodil van drie meter in garage

Een inwoonster van de Amerikaanse staat Florida kreeg de schrik van haar leven toen ze haar garagepoort opende en oog in oog kwam te staan met een krokodil van bijna drie meter lang.

Adrienne Zisk vloog terug het huis in om haar man Morton er bij te halen. Hij zei: "het beest lag daar gewoon, en keek omhoog naar haar toen ze de poort opende. Onnodig te zeggen dat ze zich rot verschoot."

De honderd kilo zware bedreigde Amerikaanse krokodil werd aan het huis in noordelijk Miami gevangen door professionele krokodillenvanger Todd Hardwick.

Supermariobros

Anti-Nobelprijzen voor pinguïnpoep, namaakteelballen en gestresseerde kikkers

De Amerikaanse Harvard-universiteit heeft donderdagavond haar IgNobel, een soort anti-Nobelprijzen, uitgereikt. Sinds 1991 beloont Harvard zowel ernstige als absurde wetenschappelijke onderzoeken. Volgens de oprichter van de alternatieve Nobelprijzen, Marc Abrahams, moeten de IgNobel onderzoeken bekronen die "niet zouden moeten worden uitgevoerd".

De laureaten zijn dit jaar uit een tiental landen afkomstig: Duitsland, Australië, Canada, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hongarije, Japan, Nigeria, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Saten. De IgNobel voor Hydrodynamica gaat dit jaar naar twee Duitse professoren die in een Finse universiteit onderzoek uitvoeren naar de ontlasting van pinguïns.

De auteurs van de studie, Victor Meyer-Rochow en Jozsef Gall, konden hun prijs niet komen afhalen in het Sanders Theater in Harvard, want ze hadden hun visum niet tijdig gekregen. Professor Meyer-Rochow verzekerde tijdens een videoconferentie dat hij hoopte dat het visumprobleem "niets te maken had met de explosieve aard van hun onderzoek".

Namaakteelballen voor honden
De prijs voor Geneeskunde werd toegekend aan de Amerikaan Gregg Miller, die de "Neuticles" uitvond: namaakteelballen voor honden, verkrijgbaar in verschillende maten.

De erg gegeerde IgNobel voor de Vrede werd uitgereikt aan twee Britten van de universiteit van Newcastle voor hun studie over "de hersenactiviteit van een sprinkhaan terwijl ze naar fragmenten uit Star Wars kijkt". De prijs voor Biologie is naar een groep onderzoekers gegaan voor hun uitvoerige studie over de geuren die 131 verschillende soorten kikkers verspreiden in stress-situaties.

Wekker verstopt zich
Een jonge studente van het Massachusetts Institute of Technology in Boston kreeg de IgNobel voor Economie. Zij vond namelijk een wekker uit die op de grond valt als je op de knop drukt om het alarm te stoppen en zich verstopt onder de meubels, zodat je verplicht bent op te staan om het gerinkel te doen ophouden.

Volgens Abrahams heeft het selectiecomité een keuze moeten maken uit een vijfduizendtal projecten. De winnaars worden discreet gecontacteerd voor de ceremonie om hen de kans te laten de prijs te weigeren. In de praktijk weigeren maar weinigen de prijs. Integendeel komen velen hun prijs persoonlijk en op eigen kosten afhalen.

Supermariobros

Bruid valt van balkon: 28 gewonden op trouw

Een trouwpartij in open lucht eindigde in de Verenigde Staten voor de kersverse bruid en meer dan twee dozijn van haar gasten in het ziekenhuis. De jonge vrouw stortte samen met haar gasten naar beneden, toen het balkon op de derde verdieping, waar het feest plaatsvond, het plotseling begaf.

In het ziekenhuis werden vooral beenbreuken behandeld.

De familie had het huis met zeezicht in Sandbridge, een dure stadswijk van Virginia Beach aan de Atlantische kust, voor de bruiloft gehuurd. Op het overvolle balkon stonden op het ogenblik van het ongeval zowat veertig mensen. Of de constructie voor zoveel mensen niet was toegelaten, kon de politie niet vertellen.