Vreemd nieuws.

Gestart door Martin, 22 juni 2003 - 10:40:10

« vorige - volgende »

Supermariobros

Dief blijkt das te zijn

In Swindon heeft een das ingebroken in een huis en heeft de buren gewekt door een raam te breken bij zijn ontsnapping. De das is het huis waarschijnlijk binnengedrongen langs het kattenluik en ging vervolgens de trap op naar de slaapkamer. Eens hij daar aangekomen was, wilde hij uit het raam springen. Het raam brak en de das verwondde zichzelf aan de scherven.

De 78-jarige bewoonster van het huis, Pamela Mackie, werd door een buur gewaarschuwd omwille van het lawaai. Ze dacht dat het om een inbreker ging en durfde de kamer niet binnengaan. De politie kwam en vond de das, die versuft en gewond op de grond lag. Hij werd voor verzorging naar het District Animal Haven gebracht.

Het gaat om een jong mannetje dat al enkele oude wonden vertoonde, die hij waarschijnlijk heeft opgelopen tijdens gevechten met andere dassen. Het dier was op zoek naar een veilige en rustige plaats toen hij het huis binnendrong. Dassen zijn heel nieuwsgierige dieren, dat is waarschijnlijk de reden waarom hij de trap op gegaan is. Het dier zal verzorgd worden tot het weer helemaal de oude is.

Supermariobros

Istrië geplaagd door zwarte weduwen

Honderden spinnen van de dodelijke soort zwarte weduwe zijn opgedoken in de buurt van een krachtcentrale in Plomin op het Kroatische schiereiland Istrië aan de Adriatische oostkust.

De oostkust is niet echt populaire toeristische bestemming, terwijl de westkust dat wel is. Arbeiders van de krachtcentrale hebben de politie en gezondheidsdiensten reeds verwittigd. De spinnen zullen verdelgd worden, om te voorkomen dat ze zich voortplanten of verspreiden.

Supermariobros

Supermarktchef doet vlees in de reclame voor zijn vrouw

Een medewerker van een Hongaarse supermarkt is gearresteerd omdat hij zou hebben geprobeerd zijn vrouw voor een spotprijs biefstuk van de haas mee te geven. Naar verluidt had de man, die chef is van de vleesafdeling, zijn personeel opdracht gegeven de prijs van de eerste kwaliteit biefstuk te verlagen van 22.830 forint naar 8999 forint per kilo (van 11,52 naar 3,64 euro). Daarna had hij zijn echtgenote gebeld.

Toen de vrouw 21.5 kilo van de biefstuk wilde afrekenen sloeg de caissière, die wist dat het vlees niet in de reclame was, alarm en werd de politie erbij geroepen. Een politiewoordvoerder zei dat nog wordt onderzocht of de vrouw in goed vertrouwen heeft gehandeld.

Martin

Elektronisch gezelschapsdier

Als het aan Philips ligt is de afstandsbediening snel verleden tijd. Binnenkort heeft iedereen zijn eigen elektronische assistent of 'slim gezelschap' zoals de elektronicagigant zijn iCat zelf noemt.

De iCat is een robotkatje met een lengte van 38 cm en uitgerust met dertien servomotortjes die verschillende delen van het gezicht bedienen, zoals wenkbrauwen, lippen, oogleden en mond. Hierdoor kan het elektronische gezelschapsdier zijn gezicht in verschillende plooien trekken. Hij kan blij kijken, verbaasd, boos en ook verdrietig.

Op het hoofd van iCat is een camera bevestigd waardoor het huisdier zowel objecten als gezichten kan herkennen. De poten zijn uitgerust met een microfoon voor opnemen van geluid, spraakherkenning en het bepalen van de geluidsbron.

De robotkat is van vele markten thuis. Hij kan bijvoorbeeld muziek en films selecteren op een LCD scherm, afspraken maken en het weerbericht voorlezen. Meer dan een afstandsbediening.

Gebruikers doen er wel goed aan het diertje af en toe een aai over zijn bol te geven. In de pootjes en oren zitten namelijk gevoelssensoren.

Philips moet iCat nog wel een beetje fine-tunen. Tijdens demonstraties is gebleken dat iCat niet altijd even goed luistert. Dat kan natuurlijk ook aan zijn gemoedstoestand hebben gelegen, af te lezen aan de gekleurde LEDs in de oren. Die geven aan of iCat een luisterend oor biedt, druk bezig is, wakker is of slaapt.

Martin

Nieuwe sluipwespensoort ontdekt

Een deskundige van het Natuurhistorisch Museum in Leiden heeft een voor Nederland nieuw soort sluipwesp aangetroffen. Dat maakt Stichting Het Zuid-Hollands Landschap vrijdag bekend. Het insect is gevonden in een bosje van de stichting in het Zuid-Hollandse Waarder.

Het diertje, genaamd coeloides filiformis Ratzeburg, legt zijn eieren in de larve van de schorskever. In het Waarder bosje komen achttien voor Nederland unieke sluipwespensoorten voor, aldus Het Zuid-Hollands Landschap.

Martin

Roemeense kinderen leefden in zwijnenstal

Vijf Roemeense kinderen hebben twee jaar lang in een zwijnenstal moeten leven. De broertjes en zusjes, tussen de twee en zeven jaar oud, werden vrijdag uit hun verblijf in het Oost-Roemeense stadje Murgeni gered.

De ouders waren naar het buitenland vertrokken om te bedelen. Ze hadden hun kroost aan een kennis toevertrouwd. Die liet de kinderen tussen de zwijnen en honden wonen in een stal zonder ramen. De varkens zijn er beter aan toe dan de ondervoede kinderen, aldus een medewerker van de Roemeense kinderbescherming.

Martin

Soldaat liet zich in been schieten om niet terug te hoeven naar Irak

Een 19-jarige Amerikaanse commando die bang was om teruggestuurd te worden naar Irak, heeft een neef gevraagd hem in zijn been te schieten. Dat heeft de Amerikaanse justitie vrijdag bekendgemaakt.

Tegenover de politie verklaarde de militair dat hij vorige week zaterdag geraakt was door een verdwaalde kogel tijdens een gevecht tussen twee bendes. De man is aangeklaagd wegens het doen van valse aangifte. Mogelijk dat het leger disciplinaire maatregelen tegen hem neemt.

De eenheid van de man keerde begin vorige maand terug van een vijf maanden durende uitzending naar Irak. Volgens zijn vader was hij getraumatiseerd door wat hij in Irak en tijdens een hulpmissie in Azië na de tsunami had meegemaakt en gezien.

Martin

Dode man op parkbankje in Haarlem

Wandelaars hebben vrijdag aan het eind van de middag op een bankje in het Haarlemse Kennemerpark een dode man gevonden. Dat liet de politie vrijdag weten. Volgens de politie was de man vermoedelijk al langere tijd dood toen hij werd opgemerkt door voorbijgangers.

De doodsoorzaak en de identiteit van de man zijn nog niet bekend. De politie vermoedt dat het om een Fransman gaat.

Martin

Lijk in Leidsevaart Haarlem

Alweer Haarlem

Opvarenden van een boot hebben vrijdagavond een dode man gevonden in de Leidsevaart in Haarlem. Dat liet de politie vrijdag weten. Het lichaam werd rond 21.15 uur gevonden in de Leidsevaart op de hoek met de Maxwellstraat. De identiteit van het slachtoffer en de doodsoorzaak zijn nog niet bekend. Er wordt sectie op het lichaam verricht.

Martin

Pauselijke zegels in toilet

Archeologen hebben in het Oost-Duitse Greifswald vier pauselijke zegels in de schacht van een oud toilet ontdekt. De historische zegels van lood dateren uit de tijd van paus Bonifatius IX, die de Rooms-Katholieke Kerk van 1389 tot 1404 leidde.

Dergelijke zegels werden vroeger aan oorkondes bevestigd om de echtheid van de documenten te waarborgen. De onderzoekers sluiten niet uit dat de zegels bij een gang naar het toilet per ongeluk in de schacht zijn gevallen.

Deskundigen noemen de vondst sensationeel, meldde de regionale zender NDR vrijdag. In Duitsland zijn nog maar enkele vergelijkbare zegels aangetroffen. De zogeheten bullen zijn 3,5 centimeter groot en wegen vijftig gram.

Martin

Elf moordenaars geëxecuteerd in Libië

In Libië zijn vrijdag elf wegens moord ter dood veroordeelde mannen geëxecuteerd. Dat heeft een zegsman van de Libische justitie bekendgemaakt.

Het gaat om zes Libiërs, twee Turken, twee Egyptenaren en een Tsjadiër. De mannen werden ter dood gebracht door een vuurpeloton. Verdere details ontbreken.

(Het zal wel een 'eerlijk' proces zijn geweest.)

Martin

Tot tien jaar cel voor ontvoering Zweedse miljonair

Drie mannen hebben vrijdag celstraffen tot tien opgelegd gekregen in verband met de ontvoering van de Zweedse miljonair Fabian Bengtsson. Dat meldden Zweedse media vrijdag.

De 32-jarige zakenman werd in januari ontvoerd toen hij op weg was naar zijn werk als directeur van de elektronica-keten Siba, die hij ooit van zijn vader zal erven.

De 43-jarige Kroatische hoofdverdachte Darko Sokacic kreeg tien jaar cel opgelegd omdat hij het brein achter de misdaad zou zijn. De rechter achtte bewezen dat de man zich schuldig had gemaakt aan ontvoering en poging tot ernstige afpersing. De Italiaan Lirim Siferi kreeg zes jaar. Een derde verdachte, Alexander Markovic, kreeg twee jaar opgelegd wegens medeplichtigheid.

Sokacic en Siferi moeten van de rechtbank Bengtsson een schadevergoeding betalen van 400.000 kroon (45.000 euro). De hoofdverdachte moet de vader van het slachtoffer ook nog eens 150.000 kroon betalen.

Martin

Weinig verandering in aantal valse eurobiljetten

In de eerste helft van dit jaar zijn 293.000 valse eurobiljetten uit de circulatie genomen. Dat zijn er iets meer dan de 287.000 in de tweede helft van vorig jaar, maar minder dan de 307.000 in het eerste halfjaar van 2004. Gemeten aan het totale aantal biljetten in omloop (ongeveer 9 miljard) gaat het om kleine aantallen.

Uit de vrijdag gepubliceerde halfjaarlijkse rapportage van de Europese Centrale Bank blijkt dat biljetten van 50 euro nog meer in trek zijn geraakt bij vervalsers. Ze vertegenwoordigden in de eerste helft van dit jaar 62 procent van het totaal. Op ruime afstand volgen de biljetten van 20 euro (16 procent), 100 euro (9 procent), 10 euro (6 procent) en 200 euro (5 procent).

Supermariobros

Dames plassen gratis en discreet op Gentse Feesten

Waarom moeten dames betalen en ellenlange rijen trotseren voor ze een plasje kunnen doen? Geef ze, net als de heren, urinoirs en ze zijn van het probleem verlost. Barharak Bashar en haar actiegroep Leg mijn blaas het zwijgen niet op ijveren er al jaren voor dat de plasdiscriminatie tussen mannen en vrouwen wordt afgeschaft.

Op de Gentse Feesten - schuif daar op zaterdagavond maar eens aan de toiletwagen aan - stellen ze hun prototype voor van een damesurinoir. Snel, hygiënisch en discreet. En gratis bovendien. Feestende dames mogen zonder betalen hun plasje doen. Dat het hoofd zichtbaar blijft, is als grap bedoeld. Wie er niet tegen kan, kan alsnog het gordijntje sluiten.

Supermariobros

Slecht rapport levert computer op

Zijn slecht rapport heeft Eric Van Brande toch een gratis computer ter waarde van 2.500 euro opgeleverd. Een Mechelse computerwinkel deelde die immers uit aan de leerling met het slechtste rapport.

In de Mechelse computerzaak Tones.be kwamen zich gisteren een veertigtal leerlingen en studenten met hun rapport aanmelden. Eric Van Brande, vierdejaarse economie, had precies 50 procent gehaald, en was voor 8 van de 15 vakken gebuisd. Niét geslaagd, maar wel een computer verdiend. Dat de winkel veel negatieve reacties kreeg door deze ludieke actie, kan uitbater Bram Schottey weinig schelen.