Vreemd nieuws.

Gestart door Martin, 22 juni 2003 - 10:40:10

« vorige - volgende »

Luca

Rel in Dongeradeel om gevloek in strip

In de gemeente Dongeradeel is een politieke rel ontstaan door een stripboek. Ter gelegenheid van het nieuwe gemeentehuis in Dokkum, de grootste plaats in de gemeente Dongeradeel, had de Amsterdamse kunstenaar Guido van Driel een strip gemaakt waarin de Friese stad centraal staat. Vloekwoorden en schuttingtaal als 'verdomme', 'fuck' en 'kut' die in het boek voorkomen, vallen echter niet in goede aarde bij politici van de christelijke partijen. Uit protest gaven ze het stripboek terug.

Het CDA, de ChristenUnie en Algemeen Belang Dongeradeel, samen een meerderheid in de gemeenteraad, eisen dat het stripboek niet meer als relatiegeschenk wordt gegeven en dat er geen reclame meer voor wordt gemaakt.

"Dat laatste is niet gelukt. Door deze protestactie is het stripboek alleen maar meer in het nieuws gekomen", zei wethouder A. Oosterhof vrijdag lachend. Oosterhof, die het kunstproject begeleidt, voegde eraan toe dat de stripboeken gewoon aan relaties gegeven mogen worden. "Als zij dat tenminste op prijs stellen."

Fractievoorzitter G. Kooistra van het CDA begrijpt dat over smaak niet valt te twisten, maar vindt de teksten die in het boek staan echt niet kunnen. " We kennen in ons land algemeen beschaafd Nederlands, daar moeten we ons aan houden", aldus Kooistra.

Oosterhof wijst erop dat de kunstenaar mede door de gemeenteraad is uitgekozen. Hij stelde dat de politici de stripboeken beter aan de kunstenaar hadden kunnen teruggeven in plaats van aan het college. De wethouder maakt zich er niet zo druk om dat het stripboek niet in goede aarde valt. "Met kunst is er altijd kritiek. Persoonlijk vind ik het wel mooi."

Behalve het stripboek maakte Van Driel ook nog 27 tegeltableaus die in de gevel van het gemeentehuis zijn geplaatst. Het hele project kostte 80.000 euro. De eerste druk van de stripboeken is al uitverkocht en de tweede ligt bij de drukker.
I would kill for this job, but the people I want to kill are the people offering me the job.

Luca

Vader verkoopt kerstcadeaus van zijn stoute kinderen

Een Amerikaanse vader heeft de kerstgeschenken van zijn kinderen te koop aangeboden op het internet. Hij vindt dat zijn drie zonen de cadeaus niet verdienen. De broers van 9, 11 en 15 jaar zouden te stout en te brutaal zijn geweest.

De vader, een 41-jarige specialist uit de IT-sector, plaatste de spelcomputers van de jongens op een internetveiling. Hij zag zich tot de drastische maatregel genoodzaakt omdat andere straffen niet hielpen, meldde een Amerikaanse krant over de man uit Pasadena (Texas).
I would kill for this job, but the people I want to kill are the people offering me the job.

Luca

Canada's laatste oud-strijdster uit WOI overleden

Alice Strike, die vermoedelijk de laatste Canadese oud-strijdster uit de Eerste Wereldoorlog was, is overleden. Ze was 108 jaar. Dat hebben Canadese media vrijdag gemeld.

De in Engeland geboren Strike overleed woensdag in een veteranenhospitaal in Halifax. Volgens haar 80-jarige dochter Kathleen Buzza kwam Strike in 1914 als administratief medewerkster bij het Royal Flying Corps, de voorloper van de Royal Air Force. Tijdens de oorlog ontmoette ze haar Canadese echtgenoot en emigreerde ze naar Canada.
I would kill for this job, but the people I want to kill are the people offering me the job.

Luca

Fransman beklimt hoogste gebouw ter wereld

De Fransman Alain Robert heeft zaterdag in slecht weer 's werelds hoogste gebouw beklommen. Robert deed er vier uur over om de top te bereiken van Taipei 101, zoals de wolkenkrabber heet. Het gebouw is 508 meter hoog. Honderden mensen keken toe.

De klimmer verdween zelfs af en toe in de wolken. Robert klimt met zijn blote handen, maar gebruikt wel een veiligheidslijn. Een stevige wind en regen maakten het hem niet makkelijk, onder meer omdat de raamkozijnen daardoor erg glad waren.

Robert (42), die ook wel de Franse Spiderman wordt genoemd, beklom eerder de Eiffeltoren in Parijs, het Empire State Building in New York, het Sydney Opera House en de Petronas Twin Towers in Kuala Lumpur. Na afloop zei Robert 'doodop maar erg tevreden' te zijn.
I would kill for this job, but the people I want to kill are the people offering me the job.

Luca

Caissonziekte mogelijke oorzaak stranding walvissen

Massale strandingen van walvissen en dolfijnen zijn mogelijk het gevolg van de caissonziekte. Wetenschappers hebben typische kenmerken ontdekt van de ziekte in botten van gestrande walvissen, aldus The Independent vrijdag.

De caissonziekte komt voor bij duikers die te snel naar de oppervlakte komen waardoor de stikstof in hun bloed gaat borrelen. Dit vooroorzaakt veel pijn en kan zelfs leiden tot de dood. Jarenlang dachten marinebiologen dat walvissen voor de ziekte immuun waren, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Zij denken nu dat de caissonziekte mogelijk een oorzaak kan zijn van massale strandingen van de zeezoogdieren.

Onderzoekers hebben sporen gevonden van aanzienlijke schade in de botten van potvissen. Deze aandoening, osteonecrosis, geeft aan dat de dieren last hebben van de ziekte als ze te snel naar de oppervlakte komen. Dit kan leiden tot het afsterven van spierweefsel.

De wetenschappers denken dat geluiden onder water, zoals sonar van duikboten of seismische explosies voor de olie-industrie, er voor kunnen zorgen dat walvissen schrikken en daardoor te snel naar boven komen. Walvissen kunnen wel twee kilometer diep duiken op zoek naar eten.

Toch vertonen ook walvisbotten van honderd jaar oud sporen van de caissonziekte. Hieruit is af te leiden dat de aandoening altijd al heeft bestaan bij de dieren en dat ze daarmee bewust rekening houden als ze naar de oppervlakte komen. Daarom bestaat er nog geen absolute zekerheid bij biologen over de schadelijke invloed van onderwatergeluiden op walvissen.
I would kill for this job, but the people I want to kill are the people offering me the job.

Luca

Oostenrijker bevriest voor eigen huis

Een 64-jarige Oostenrijker is vlak voor kerst tragisch om het leven gekomen bij zijn woning in de stad Finkenstein. Een nichtje vond de man op kerstavond.

Vermoedelijk is de man, die alleen woonde, een dag eerder van zijn eigen trap gevallen, met zijn hoofd tegen een muur gekomen en bewusteloos geraakt. Het vroor toen tien graden, aldus de politie zaterdag.
I would kill for this job, but the people I want to kill are the people offering me the job.

Luca

Bomalarm verstoort vooravond kerst (Deel 2)

Honderden bewoners van een flat aan de Utrechtse Falklanddreef brachten de aanloop naar kerstavond op straat door. Ze moesten hun flat in Overvecht vrijdagmiddag urenlang verlaten nadat mogelijke explosieven waren afgeleverd bij het politiebureau, vlak acher de flat. De Explosieven Opruimingsdienst stelde aan het eind van de middag vast dat het pakketje geen bom bevatte.

Rond half drie 's middags vonden twee buurtbewoners het verdachte pakketje in de struiken van het Queeckhovenplein. Ze brachten het pakketje naar het politiebureau aan de Paranadreef. Agenten vertrouwden het pakketje niet. Na een quick scan werd de Explosieven Opruimingsdienst ingeschakeld.

Ondertussen werd de tegenover het politiebureau gelegen tien verdiepingen tellende flat aan de Falklandreef ontruimd. Alle bewoners moesten meteen de flat verlaten. Bij één woning moest de politie een deur forceren omdat bewoners weigerden naar buiten te komen.

Veel bewoners van de flat bleven achter rood-witte afzetlinten in de buurt van hun woning.

Theo Michies (57): ,,Ik heb geen angst. En iemand moet toch m'n huis bewaken?''

Stadsbussen werden ingeschakeld om bewoners naar het nabijgelegen buurthuis De Boog te brengen. Bewoonster Greet Bruinslot (76), voordat ze hoorde dat het loos alarm was: ,,Een hele rare gewaarwording om zo net voor kerst je huis uit te moeten. Maar het helpt niets om je druk te maken. Je kunt toch niks doen. Maar je zou raar opkijken als je huis de lucht in vliegt.''

Burgemeester Brouwer, die vanaf het begin van het bomalarm in het crisiscentrum aan de Briljantlaan aanwezig was, bracht even voor half zes het verlossende nieuws: het pakketje bevatte geen explosieven.

Buurtbewoners reageerden opgelucht en bedankten de burgemeester. De EOD heeft het pakketje meegenomen voor verder onderzoek.
I would kill for this job, but the people I want to kill are the people offering me the job.

Supermariobros

Homoseksuele pinguïns ontdekt

Japanse wetenschappers hebben in zoo's en aquaria in Tokyo homoseksuele pinguïns ontdekt. Het gedrag van de mannetjesdieren is wellicht te verklaren door het gebrek aan vrouwtjes.

Een groep wetenschappers deed onderzoek in 16 aquaria en zoo's naar het seksueel gedrag van pinguïns. Er bleken zo'n 20 homoseksuele koppels rond te huppelen. De wetenschappers vermoeden dat de pinguïns seksueel contact zochten met het andere mannetjes omdat het moeilijk was om een vrouwtje te vinden.

De wetenschappers benadrukken dat het nog niet duidelijk is of homoseksualiteit onder pinguïns alleen voorkomt in gevangenschap of ook in de natuur.

Supermariobros

Witte Kerst in Groot-Brittannië dure zaak voor gokkantoren

De bookmakers in Groot-Brittannië maken zich ongerust over het feit dat er zaterdag in verschillende delen van het land sprake was van een witte kerst. Die sneeuw zou de gokkantoren meer dan 500.000 Britse pond kunnen kosten.

Het gaat om de eerste witte kerst in Groot-Brittannië sinds 2001. Bookmaker Ladbrokes betaalt een half miljoen pond uit aan zij die gokten dat het in Glasgow en Manchester zou sneeuwen op 25 december. Graham Sharp, van het gokbureau William Hill, meent dat de officiële bevestiging van een witte kerst in Aberdeen en Glasgow het bedrijf 50.000 pond kan kosten.

Pas op tweede kerst geeft de Britse weerdienst een officieel overzicht van het weer overal te lande. Die gegevens zullen worden gebruikt om de gokkers al of niet uit te betalen.

De sneeuw zaterdag in Schotland, Noord- en West-Engeland zorgde ook voor heel wat hinder. Verschillende wegen moesten worden afgesloten.

Supermariobros

Sneeuwwitje en de vier dwergen

Ook sprookjes ontsnappen niet aan besparingen. In het Oost-Duitse stadje Stendal moest Sneeuwwitje het tijdens een kerstopvoering van het wereldberoemde sprookje van de gebroeders Grimm stellen met vier dwergen.

Voor de vorm had de regisseur nog twee poppen op het toneel gezet, maar het Duitse publiek was daar duidelijk niet mee opgezet. De acteur die de prins speelde, werd verondersteld om in een dubbelrol de zevende dwerg te spelen, maar zag dat niet zitten. ,,De zevende dwerg moest overuren maken in de mijn'', was de officiële uitleg van de theaterdirectie.

Supermariobros

Wilde weldoener deelt 25.000 euro uit aan daklozen

Een anonieme weldoener heeft 300 daklozen in een opvangcentrum in Denver het kerstcadeau van hun leven bezorgd. Hij deelde zo maar eventjes 25.000 euro in cash geld uit. ,,We wisten niet wat er gebeurde'', vertelt William Chengelis, een van de gelukkigen. ,,Een man met een baard kwam het gebouw binnen, haalde een dikke rol biljetten van 100 dollar boven en begon die aan ons uit te delen. Het was alsof God en de kerstman samen waren binnengekomen''. De weldoener legde uit dat hij zelf ooit dakloos geweest was en dat hij dus wist wat het was om in geldnood te zitten. Zijn grootste gift was voor een gezin met vier kinderen: 3.692 euro.

Luca

Prince grootverdiener in popwereld

De Amerikaanse popartiest Prince heeft dit jaar 87,4 miljoen dollar vergaard met zijn Musicology-tour. Hiermee staat hij bovenaan de lijst van veelverdieners in de popwereld van 2004, zo berichtte de Canadese tv-zender CBC zaterdag.

Prince gaf dit jaar in totaal 96 concerten in 69 steden. Hiermee werd 2004 een van de drukste jaren in zijn loopbaan. Vooral oudere fans waren bereid 148 dollar neer te tellen voor een kaartje.

Prince wordt op de voet gevolgd door de uit Canada afkomstige Celine Dion die met haar optredens in Las Vegas 80,4 miljoen dollar ophaalde. De toernee Re-Invention van Madonna leverde de popdiva 79,5 miljoen dollar op.

In de toptien van veelverdieners staan verder onder anderen Bette Midler, de groep Van Halen, Sting, Elton John en Kenny Chesney.
I would kill for this job, but the people I want to kill are the people offering me the job.

Luca

Tientallen doden door sneeuwstormen VS en Canada

Zeker twintig mensen zijn de afgelopen dagen in Canada en de Verenigde Staten om het leven gekomen door sneeuwstormen.

Op een snelweg in de staat Indiana zijn honderd auto's ingesneeuwd. Elders in het land zijn duizenden automobilisten gestrand. Volgens deskundigen komen zware sneeuwstormen zoals die van de afgelopen dagen zelden voor in de VS.

Vooral de Amerikaanse staten Ohio, Missouri, Kentucky en Indiana zijn zwaar getroffen. In Ohio zitten 300.000 huizen gedurende de kerstdagen zonder stroom, aldus de media.

Zelfs in de zuidelijk gelegen staten Texas en Louisiana viel sneeuw. Bewoners in delen van Arkansas hadden zaterdag voor het eerst in 120 jaar weer een 'witte kerst'.
I would kill for this job, but the people I want to kill are the people offering me the job.

Luca

Bejaardencentrum ontruimd na brand in kerststukje

Een deel van bejaardencentrum De Bolder in Huizen is zaterdagochtend ontruimd geweest na een brandje op de kamer van een van de bewoners. Het vuur is vermoedelijk kort voor 07.00 uur ontstaan in een kerststukje, aldus een brandweerwoordvoerder.

Verplegers haalden de bewoner uit het appartement. Door de sterke rookontwikkeling moesten nog twintig appartementen op de eerste en tweede verdieping worden ontruimd. Niemand raakte gewond.

Het getroffen appartement is niet meer bewoonbaar. Nog eens vier appartementen hebben rook- en roetschade opgelopen.
I would kill for this job, but the people I want to kill are the people offering me the job.

Luca

Dolfijnen gewond door botsing op Russische autoweg

Twee dolfijnen zijn zaterdag gewond geraakt door een verkeersongeluk op de weg tussen de Russische steden Sint Petersburg en Novgorod. De dieren bevonden zich in een aquarium in een vrachtwagen.

Toen die botste tegen een andere truck, brak het glas van het aquarium en belandden de dolfijnen op de snelweg. De toegesnelde brandweer hield de dieren nat met bluswater, terwijl in allerijl een nieuw aquarium uit Sint Petersburg werd gehaald. Het is niet duidelijk waar de dolfijnen naartoe werden vervoerd.
I would kill for this job, but the people I want to kill are the people offering me the job.