Vreemd nieuws.

Gestart door Martin, 22 juni 2003 - 10:40:10

« vorige - volgende »

Martin

Recordaantal pinbetalingen voor kerst

Interpay Nederland heeft zaterdag, de laatste voor kerst, een recordaantal pinbetalingen verwerkt: in totaal 5,9 miljoen. Dit is een absoluut record ten opzichte van alle andere laatste zaterdagen voor kerst.

Dat zei een woordvoerder van Interpay Nederland. Het aantal transacties per seconde was dit jaar 240. Met de laatste zaterdag voor sinterklaas was dat nog 229. Toen zijn overigens bijna 5,7 miljoen pinbetalingen verwerkt. Ook dat was een record.

De woordvoerder van Interpay kan niet zeggen voor hoeveel geld er is gepind. In Nederland kan bij ongeveer de helft van alle winkels worden gepind.

Martin

Bijna helft wild komt uit fokkerij

Bijna de helft (45 procent) van het wild in de winkels komt uit fokkerijen en niet uit de natuur. Dat meldt de Stichting Wakker Dier zondag na onderzoek.

Vooral in supermarkten ligt wild uit fokkerijen, ongeveer 77 procent, aldus de stichting. Bij horecagroothandels is eenderde afkomstig uit fokkerijen terwijl dat bij poeliers bijna een kwart (24 procent) is.

Martin

Hulpjes kerstman wegbezuinigd

Ook de kerstman ontkomt niet aan bezuinigen. Vijf dagen voor Kerstmis heeft op zijn verblijf in het noorden van Finland de recessie hard toegeslagen. De kerstman ziet zich genoodzaakt om zijn staf met hulpjes te beperken tot drie voltijd medewerkers, 117 elfjes staan op straat.

Santa Park in Lapland ontvangt in de zomer en van november tot en met januari jaarlijks tienduizenden toeristen. Het aantal medewerkers was met een tekort van 450.000 euro niet langer te rechtvaardigen, verklaarde parkdirecteur Will Rajala zondag tegenover de Britse krant The Independent. " We hadden 120 mensen op de loonlijst. Dat was absurd. We hebben er nu drie over."

Martin

Verwarming te duur voor veel Bulgaren

Duizenden Bulgaren brengen de kerst door in de kou. Om geld te besparen staat de centrale verwarming bij een kwart van de huishoudens in de Bulgaarse hoofdstad Sofia op nul, berekende het ministerie van Energie.

Ondanks subsidies is het gebruik van centrale verwarming voor sommige Bulgaren nog te duur. De eigenaar van een appartementencomplex in de de hoofdstad verklaart dat hij is overstapt op elektrische verwarming. Alleen het appartement van zijn moeder is permanent verwarmd. In de kinderkamer van zijn eigen appartement gaat de elektrische kachel rond middernacht aan, dan is de stroom het goedkoopst.

In Bulgarije is een op de vijf woningen voorzien van centrale verwarming. In de afgelopen jaren heeft 15 tot 20 procent van de eigenaren de verwarming uitgezet om de kosten te drukken. In Sofia ligt dat aandeel tussen 25 en 30 procent.

Martin

Franse politiebron: Diana zwanger toen ze stierf

De Britse prinses Diana was zwanger toen ze in 1997 in Parijs om het leven kwam door een auto-ongeluk. Dat meldde de Britse krant The Independent zondag op gezag van een ,,hoge bron binnen de Franse politie''.

De politieman zou alle documenten hebben gezien die te maken hebben met het dodelijke ongeval en de dood van de voormalige echtgenote van prins Charles. De lijkschouwer van de koninklijke familie, Michael Burgess, kondigde afgelopen week aan dat er een gerechtelijk onderzoek komt naar de omstandigheden waaronder Diana en haar vriend Dodi al-Fayed omkwamen.

De Franse politieman ontkent dat er sprake was van een complot toen de auto waarin het stel zat met hoge snelheid tegen een tunnelpilaar botste. Er was wel sprake van ,,een soort doofpot''. Uit medische onderzoeken die nooit openbaar zijn gemaakt, bleek dat de prinses zwanger was. De zwangerschap zou zijn verzwegen om haar familie niet in verlegenheid te brengen.

Dodi's vader Mohammed al-Fayed beweerde kort na het noodlottige ongeval al dat het stel een kind verwachtte. Al-Fayed en veel andere Britten geloven heilig dat een complot van de koninklijke familie en de Britse regering de oorzaak was van het dodelijke ongeluk. Volgens Franse onderzoekers reed de chauffeur echter veel te hard en was de man onder invloed.

Martin

Ontvoering blijkt verjaardagsfeestje

Een 19-jarige Nijmegenaar is zaterdagmiddag langs de snelweg A2 (Den Bosch - Utrecht) aangehouden omdat hij voor de grap het alarmnummer van de politie belde met een melding over een ontvoering van een vrouw. De Nijmegenaar wilde op die manier het verjaardagsfeestje van een vriendin luister bij zetten.

De Nijmegenaar belde de politie dat hij achter een auto met daarin een geblinddoekte vrouw reed. Volgens hem leek het op een ontvoering. De politie nam de melding zo serieus dat veertien politiewagens uit Gelderland, Utrecht en Brabant de achtervolging inzetten. Daarbij is vanwege de ernst van de zaak volgens een woordvoerster van de politie soms erg hard gereden.

Bij een tankstation ter hoogte van Culemborg trof de politie de twee genoemde auto's aan. De zeven inzittenden verklaarden dat een vrouw geblinddoekt was omdat zij niet mocht weten waar zij haar verjaardag zouden gaan vieren. De 19-jarige Nijmegenaar had bedacht dat het extra leuk zou zijn als ze zouden doen of het om een ontvoering ging.

De feestgangers hebben een vermaning van de politie gehad. De Nijmegenaar moet voor de rechter komen vanwege het misbruik van het 112-nummer en het onnodig beslag leggen op politiecapaciteit.

Martin

Spanjaard wint 380 miljoen euro

Een inwoner van de Spaanse hoofdstad Madrid heeft maandag met de traditionele kerstloterij de jackpot, bekend als El Gordo (de vette), gewonnen met daarin 380 miljoen euro. In totaal keerde de loterij 1,8 miljard euro aan geldprijzen uit.

De Spaanse kerstloterij werd in 1763 ingesteld door koning Karel II en levert de staat per jaar meer dan een half miljard euro aan belastingen op.

Martin

Leden Duitse neonaziband veroordeeld

De leider van de rechts-extremistische Duitse popband Landser, Michael Regener, is maandag wegens raddraaierij tot drie jaar en vier maanden celstraf veroordeeld. Zijn beide medemuzikanten kregen voorwaardelijke straffen opgelegd. Het is de eerste keer dat in de Bondsrepubliek een neonaziband om zijn muziek wordt veroordeeld, berichtte de Duitse televisie maandag.

De rechtbank in Berlijn achtte bewezen dat het trio nazipropaganda heeft verspreid en zich aan opruiing schuldig heeft gemaakt. Zeker vier teksten op hun cd's, die tussen 1993 en 2001 op de markt kwamen, wekken haat en geweld op tegen onder meer buitenlanders, joden en andersdenkenden. De verdediging eiste vrijspraak wegens gebrek aan bewijs.

McChouffe

Microsoft vraagt Linux-gebruikers naar hun mening

Gisteren is bij NewsForge een opmerkelijk bericht verschenen. Softwareproducent Microsoft heeft voor Linux-gebruikers twee enquêtes opgesteld. Het bedrijf wil hierdoor beter zicht krijgen op de manier waarop zij gebruik maken van de computer. Ook hoopt Microsoft erachter te komen welke extra features en verbeteringen nodig zijn aan Windows. Er zijn twee versies van de enquête in inloop: een voor de zakelijke Linux-gebruiker en een voor thuisgebruikers.
Volgens de schrijver van het artikel bij NewsForge is dit de eerste keer dat Linux-gebruikers gevraagd wordt waarom ze Linux gebruiken en geen besturingssysteem van Microsoft. De lezers van het NewsForge-artikel worden opgeroepen om mee te werken aan de onderzoeken. Hen wordt echter wel gevraagd op zijn minst een gedeelte van de gegeven antwoorden te delen met de rest van de community. Microsoft geeft op dit moment namelijk - nog - geen inzicht in de resultaten.

Bron: Tweakers.net

His leaving marks the end of an era in motor racing that he has defined by his mere presence.

Martin

Bordjes weg in popsterrenwijk

De straatnaambordjes in de Goese nieuwbouwwijk Ouverture blijven niet lang hangen.

Fans van Elvis Presley en Bob Marley schroeven de bordjes van de naar hun helden vernoemde straten in groten getale van de palen.

Elvis Presley, John Lennon en Bob Marley waren het eerst weg. Maar ook John Denver, Freddie Mercury, Duke Ellington, Miles Davis en Dusty Springfield bleken nog populair. De Zeeuwse gemeente heeft zijn wijk-in-aanbouw vermoemd naar jong gestorven muzikanten en zal dat weten. De afgelopen tijd moesten medewerkers van de gemeentelijke dienst stadsbeheer herhaaldelijk constateren dat de bordjes van de palen waren verdwenen. Inmiddels zijn de meeste stalen borden vervangen door tijdelijke, kunststof exemplaren. Die zijn goedkoper en moeilijker mee te nemen.

Martin

Honderden Britten dood door kou

Door het koude weer zijn de afgelopen week in Engeland en Wales mogelijk 2500 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de BBC dinsdag gemeld op gezag van de Britse Faculteit van Volkgezondheid en de Meteorologische Dienst. Volgens onderzoekers van de instituten hadden de meeste sterfgevallen kunnen worden voorkomen.

De kou eiste tussen 15 en 22 december vooral slachtoffers onder ouderen. De meeste sterfgevallen werden veroorzaakt door ademhalings- en hartproblemen als gevolg van de kou en vochtigheid.

Martin

Roy uit ziekenhuis ontslagen

De door een tijger ernstig verwonde dierentemmer en illusionist Roy Horn is uit een ziekenhuis in Los Angeles ontslagen en naar zijn huis in Las Vegas terugggekeerd.

Kirvin deed op verzoek van de familie van Roy geen mededelingen over de gezondheidstoestand van de dierentemmer. De artiest van Duitse komaf werd tijdens een show in oktober in Las Vegas door een witte tijger aangevallen. Na het incident werden de optredens van Roy en partner Siegfried Fischbacher voor onbepaalde tijd afgelast.

Martin

Politie pakt man met negen pistolen

De politie in Rotterdam keek maandagavond raar op toen zij een 19-jarige man uit voormalig Joegoslavië op de Heemraadsingel preventief fouilleerde. Hij had liefst negen pistolen op zak.

De man had ook nog een paar patronen en patroonhouders bij zich. De wapens waren niet geladen. De Oost-Europeaan, zonder vaste woonplaats, zat met een 27-jarige Rotterdammer in een taxi. Beide mannen zijn aangehouden. De politie vermoedt dat de wapens afkomstig zijn uit voormalig Joegoslavië.

Bij de controle in de wijken Middelland en Nieuwe Westen werden 226 mensen gefouilleerd en 45 auto's gecontroleerd. De politie vond nog zeven steekwapens en vijftien gram harddrugs. Zeven mensen moesten mee naar het bureau.

Martin

Flitsboys laten automobilisten schrikken

De politie Groningen heeft twee jongens van veertien en zestien jaar oud aangehouden omdat ze regelmatig op de snelweg met een fotocameraautomobilisten de stuipen op het lijf joegen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De jongens hadden er een hobby van gemaakt langs de kant van de weg een flitsapparaat na te doen. Door met de fotocamera te flitsen naar voorbij razende auto's joegen ze vermoedelijk tientallen chauffeurs de stuipen op het lijf. De twee tieners werden betrapt toen zondagavond een oplettende automobilist de politie waarschuwde.

,,Het is duidelijk een andere flits dan van een flitspaal'', stelt een politiewoordvoerder ,,Bovendien werd er op een gevaarlijke plek geflitst. De politie controleert alleen maar op plaatsen waar dat veilig kan. Dit soort roekeloosheden kan leiden tot schrikreacties bij de automobilisten.''

Tegen de flitsers is proces-verbaal opgemaakt. Hen wordt hinder van het verkeer ten laste gelegd. Ongelukken bleven volgens de politie gelukkig uit. De twee jongens gaven aan dat hun flitsgedrag ,,voor de lol'' was. Ze deden het vooral in de vakanties als ze zich verveelden.

Martin

Man heeft zolder volgestapeld met vuurwerk

De politie heeft dinsdag een inval gedaan in een woning in Horst en daar op zolder zo'n driehonderd kilo professioneel vuurwerk aangetroffen. Het vuurwerk is inbeslaggenomen en de bewoner van het huis is aangehouden.

Volgens de politie verkocht de man het vuurwerk in een berghok achter zijn huis aan de Leerhouwerstraat, dat midden in een woonerf ligt. De politie sprak van een "levensgevaarlijke situatie". Het vuurwerkarsenaal op zolder liep volgens de politie uiteen van vuurpijlen tot en met een 8-inch-mortierbom.