Vreemd nieuws.

Gestart door Martin, 22 juni 2003 - 10:40:10

« vorige - volgende »

Martin

Hema haalt knetterend badschuim uit winkel

Warenhuisketen Hema haalt spuitbussen met roze en blauwe zogeheten knettermouse uit de handel. Het knetterend badschuim kan een branderig gevoel op de huid achterlaten. Het bedrijf heeft klanten zaterdag in een advertentie in de dagbladen opgeroepen het product uit de kinderbadlijn terug te brengen.

Volgens de Hema leveren de huidklachten geen gevaar op voor de gezondheid, maar "voldoet de mousse niet aan de eisen die het bedrijf stelt aan kinderproducten". Kopers krijgen na inlevering van de spuitbus het aankoopbedrag terug.

Martin

Politie vindt vermoorde vrouw

De politie in Den Helder heeft vrijdagvond het ontzielde lichaam van een 25-jarige vrouw aangetroffen. Ze lag in de achtertuin van haar woning en is vermoord, aldus de politie.

De vrouw werd sinds zondag vermist. De politie heeft de 24-jarige echtgenoot gearresteerd.

De vermoorde vrouw was moeder van drie kinderen. Haar lichaam werd ontdekt tijdens een huiszoeking. De man had maandag aangifte van de vermissing van zijn vrouw gedaan. Volgens hem had zij haar woning na een ruzie in emotionele toestand verlaten.

De politie heeft sindsdien onder meer langs waterkanten en in het duingebied naar de vrouw gezocht. Omdat de politie het niet vertrouwde, werd ook een recherchebijstandsteam geformeerd. Dat heeft de vrouw gevonden.

Martin

Zwaargewonde bij aanvaring tanker met brug

Een tanker is vrijdagavond in volle vaart tegen de brug bij Sluiskil in Zeeuws-Vlaanderen gevaren. Hierbij raakte de eerste stuurman zwaargewond.

Volgens een woordvoerder van de brandweer werd de stuurhut bij de aanvaring volledig vernield. De stuurman was als enige aanwezig en raakte bekneld tussen de restanten van de stuurhut. Hij is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens de brandweer is het onduidelijk waarom de tanker tegen de voor scheepvaart gesloten brug is gevaren. Ook is nog niet bekend of de brug schade heeft opgelopen.

Martin

Algerijnse ontvoerder belt voormalige gijzelaar

Een Oostenrijkse man die eerder dit jaar bij een groep van zeventien Europeanen hoorde die in de sahara van Algerije werd ontvoerd door fundamentalistische moslims, kreeg vrijdag een wel zeer onverwacht telefoontje. Toen om zes uur 's ochtends de telefoon ging was het niet zijn zoon of zijn baas, maar de leider van de groep gijzelnemers die hem en zestien anderen wekenlang gevangen hield.

"Hij wilde weten hoe het met mij en de andere gijzelaars ging", zegt de 60-jarige Ingo Bleckmann. Het gesprek duurde zo'n 20 minuten en was volgens Bleckmann "een afspiegeling van de goede verhouding die we ook hadden toen ik een gijzelaar was en hij mijn gijzelnemer. Ik was blij dat hij belde. Ik was de enige van onze groep gijzelaars die Frans spreekt en daarom de enige die met de gijzelnemers kon communiceren. Ook tijdens de gijzeling was ons duidelijk dat de actie niet tegen ons persoonlijk gericht was, maar een middel voor hun om een doelstelling te realiseren."

Volgen de Algerijnse autoriteiten was de gijzeling het werk van de salafistische verzetsbeweging GSPC, een groepering die ervan beschuldigd wordt banden te onderhouden met al-Qaida.

Bleckmann had tijdens zijn gijzeling zijn kaartje aan de gijzelaars gegeven en is inmiddels met zijn zoon, die ook tot de gijzelaars behoorde, bezig met een film over de gijzeling. Bleckmann zegt begrip op te kunnen brengen voor de zaak waar een deel van de Algerijnse moslims voor strijdt. "Onze gijzelnemers waren stuk voor stuk vrome, religieuze mannen die aandacht willen voor het feit dat ze in 1992 de verkiezingen hebben gewonnen, maar door de Algerijnse regering als criminelen bestempeld worden."

Martin

Coffeeshop Sarasani is jarig en stuurt dus wat jointjes rond

De Utrechtse coffeeshop Sarasani bestaat 35 jaar. En is daarmee -naar eigen zeggen- de oudste coffeeshop ter wereld. Reden voor een feestje. Dus werd aan 109 journalisten een joint gestuurd.

Dat mag niet, zegt justitie.,,Coffeeshops mogen geen reclame maken. Wij denken dat dat hier wel gebeurt,'' zegt de woordvoerster van het openbaar ministerie.

Ton Hol, eigenaar van Sarasani, begrijpt niets van de ophef. ,,Onzin. Het is geen reclame, het is een geschenk aan journalisten.Onze pr-man heeft de joints verstuurd om de redacties een goed weekend te bezorgen.'' Bovendien, een tijdschrift als Highlife staat al tien jaar lang bol van de advertenties. Daar treedt justitie toch ook niet tegen op?''

Justitie maakt geen halszaak van de kwestie, zegt Hallenbeek. ,,Het mag niet, maar de coffeeshop zal niet hoeven sluiten. Waarschijnlijk blijft het bij een waarschuwing van de politie: nooit meer doen.''

Martin

Nieuwe politiehelikopters zijn te zwaar om te vliegen

De acht helikopters die minister Remkes van binnenlandse zaken bijna drie jaar geleden voor de politie heeft besteld, zijn zo zwaar dat ze nauwelijks kunnen vliegen.

Ze wegen ruim honderd kilo te veel en verbruiken daardoor zoveel brandstof dat ze niet langer dan een uur in de lucht kunnen blijven.Het was de bedoeling dat de toestellen afgelopen zomer geleverd werden door de Belgische firma Helifly van zakenman Joep van den Nieuwenhuizen. Na herhaalde verzoeken van het ministerie om de toestellen te leveren zoals in het contract was overeengekomen, heeft Remkes het bedrijf in gebreke gesteld, schrijft hij aan een brief aan de Tweede Kamer.

Inmiddels zijn beide partijen overeengekomen dat de heli's op 1 juli 2004 worden afgeleverd. Als de helikopters door de aanpassingen te duur worden, ze kosten nu samen 59 miljoen euro, houdt Remkes zich het recht voor om het contract te verbreken.Omdat de toestellen zo zwaar zijn, is het onzeker of ze het certificaat 'luchtvaardig' kunnen krijgen.

De minister heeft het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) om een onderzoek gevraagd.Van den Nieuwenhuizen was wegens een bezoek in het buitenland niet voor commentaar bereikbaar.

Martin

Jamai doet mee aan World Idols

De winnaars van alle internationale Idols-edities gaan tegen elkaar strijden in 'World Idol'. De show rondom deze verkiezing, waar ook de Nederlandse winnaar Jamai aan mee gaat doen, is op 24 december in Londen, meldt RTL Boulevard vrijdag.

Presentatrice Tooske zal de avond aan elkaar praten en Henkjan Smits vertegenwoordigt de Nederlandse jury. Op 1 januari volgt de uitslag. De winaar krijgt geen prijs, maar wel de eeuwige roem.

De winnaars uit de hele wereld gaan het tegen elkaar opnemen. Zo doet Will Young mee voor Engeland, Kelly Clarkson voor de Verenigde Staten en Heinz Winkler voor Zuid-Afrika. De bedenker van het televisieprogramma Idols, Simon Fuller, verwacht dat miljoenen mensen hun stem zullen uitbrengen op het grootste Idols-talent ter wereld.

Martin

Elf doden door ongeluk op Brits passagiersschip

Een ongeluk op het in aanbouw zijnde grootste passagiersschip ter wereld, de Britse Queen Mary II, heeft zaterdagmiddag minstens elf mensen het leven gekost. De doden vielen toen een loopbrug instortte.



De mensen die zich op de loopbrug bevonden vielen 10 meter naar beneden tussen wal en schip. Een aantal gewonden zou er ernstig aan toe zijn. Onder de slachtoffers bevinden zich ook kinderen. Dit hebben de reddingsdiensten in de West-Franse havenplaats Saint Nazaire, waar het schip wordt gebouwd, meegedeeld.

Het ongeluk gebeurde tijdens een bezoek van een groep van ongeveer dertig mensen aan de werf waar de laatste hand wordt gelegd aan het cruiseschip. Over de identiteit en de nationaliteit van de slachtoffers is nog niets bekend.

De Queen Mary II, die medio december afgeleverd moet worden, koos op 24 september voor het eerst het ruime sop voor een proefvaart waarbij de motoren van 154.000 pk en de manoeuvreerbaarheid getest werden. Het schip is 345 meter lang en 74 meter hoog. De Britse rederij Cunard betaalt ongeveer 800 miljoen dollar voor de QM II.

Martin

Tien tankers op zwarte lijst EU na ramp Prestige

In Europa zijn al tien grote schepen op een zwarte lijst gezet, sinds de scheepvaartramp met de olientanker Prestige voor de Spaanse kust, exact een jaar geleden. Dit blijkt uit een vrijdag gepresenteerde lijst van de Europese Commissie.

Het gaat om vier schepen uit Cambodja en voorts tankers en vrachtvaarders uit Cyprus, Honduras, Libanon, Panama, Turkije en St. Vincent. Deze schepen is ook al de toegang tot Europese havens geweigerd.

Verder blijkt dat 143 schepen het risico lopen op een permanente ban, als zij zonder verbeteringen nogmaals Europese havens aandoen. Daarbij gaat het vooral om tankers en vrachtboten uit Turkije, Algerije, Cambodja en Panama. Op de lijst staan geen in Nederland geregistreerde schepen.

Na de ramp met de Prestige voerde Europees commissaris De Palacio (transport) versneld strenge maatregelen door om bijvoorbeeld enkelwandige schepen sneller te bannen. De Palacio stond onder zware druk van haar partijgenoot en Spaans premier Aznar om maatregelen te nemen, na zwaar protest van getroffen kustbewoners in Spanje.

Martin

Britney Spears bevestigt lesbische gevoelens

De Amerikaanse zangeres Britney Spears, een van de koninginnen van de popmuziek, sluit niet uit lesbische gevoelens te hebben. Misschien verander ik in een lesbienne, stelde de ster in een zaterdag gepubliceerd interview in het Braziliaanse weekblad Epoca.

Spears reageerde op de vraag over haar belangstelling voor mannelijke Hollywoodsterren. De zangeres baarde onlangs opzien door op de zender MTV haar collega Madonna een tongzoen te geven. Enkele jaren geleden verklaarde ze als maagd het huwelijk in te willen gaan.

Martin

Chinees verdacht van 25 moorden op scholieren

De Chinese politie heeft enkele dagen geleden een man gearresteerd die in de afgelopen twee jaar zeker 25 leerlingen van middelbare scholen heeft vermoord. Dat berichtten Chinese media zondagochtend.

De 29-jarige verdachte Huang Yong uit de provincie Henan sprak de jongeren aan in internetcafés en speelhallen. Hij lokte de leerlingen mee naar zijn huis, waar ze werden gewurgd. Achter de woning van de verdachte zijn al achttien lichamen gevonden. Huang heeft bekend nog zeker zeven andere scholieren te hebben gedood. De politie kwam de man op het spoor nadat een van zijn slachtoffers wist te vluchten.

De politie van de provincie Hebei maakte juist afgelopen week melding van de arrestatie van een andere vermeende massamoordenaar. Deze verdachte zou liefst 65 moorden op zijn geweten hebben.

Martin

Verbieden nazi-concert juridisch onmogelijk

Burgemeester A. Sakkers van de gemeente Eindhoven kon een concert van extreemrechts aanhangers niet verbieden. Juridisch was het onmogelijk om een antisemitisch rockfeest in de door fascisten gekraakte Constant Rebecquekazerne te verbieden. Dat heeft de gemeente zaterdag bekendgemaakt.

Sakkers was geadviseerd niet op te treden tegen het concert. Volgens de gemeente en de politie ontbraken juridische gronden en maakte het gedoogbeleid van de afgelopen jaren ten aanzien van de kazerne het onmogelijk op te treden. Sakkers had wel een noodverordening achter de hand, zodat er direct kon worden opgetreden als zich ongeregeldheden zouden voordoen.

Het concert had als motto Rock gegen ZOG, ofwel Zionist Occupation Government. Binnen extreemrechtse kringen wordt daarmee een antisemitische samenzweringstheorie bedoeld. Volgens die theorie zouden regeringen wereldwijd achter de schermen worden beheerst door joden.

Burgemeester Sakkers zet maandag in een commissievergadering zijn visie ten aanzien van de gekraakte kazerne uiteen.

Martin

Half miljoen voor neus Concorde

Op een veiling van Concorde-snufjes zaterdag in Parijs heeft een karakteristieke neus van het supersonische vliegtuig bijna een half miljoen euro opgebracht. Het was een van de 280 onderdelen die bij Christie's onder de hamer gingen.

Het veilinghuis had verwacht dat de 3,5 meter lange spitse neus 10.000 euro zou opleveren. Andere reserveonderdelen van de onlangs gepensioneerde vloot Franse Concordes gingen soms voor ruim honderd keer de geschatte opbrengst weg.

Het bieden brak door de geluidsbarrière heen, grapte de veilingmeester. De baten van de veiling zijn voor enkele projecten voor kinderen.

Vliegtuigmaatschappij Britsh Airways laat op 1 december in Londen memorabilia van zijn afgedankte Concordes veilen.

Martin

Sinterklaassnoep vliegt de winkels uit

De verkoop van pepernoten, chocoladeletters en marsepein is volop begonnen. Dat meldde het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) maandag op basis van gegevens van de Nederlandse supermarkten.

Vorig jaar verorberden de Nederlanders in november en december bijna 9 miljoen kilo sinterklaassnoepgoed. Dat was 5 procent meer dan in 2001. Het CBL verwacht dat de liefhebbers dit jaar ongeveer 9,4 miljoen kilo snoepgoed kopen.

Uit dit enorme aantal kilo's leidt het CBL af dat mensen die sinterklaas niet vieren ook graag pepernoten en chocoladeletters eten. In 2002 vierden volgens onderzoeksbureau TNS NIPO bijna 3,8 miljoen huishoudens sinterklaas.

Nieuw in het uitgebreide assortiment sintsnoep zijn dit jaar de sinterklaasspekjes. Hoewel er steeds meer verschillende namen zijn, waardoor ook de chocoladeletter Y beter verkoopt, is de M al jaren de bestverkochte letter.

Martin

Jury: verdachte sluipmoorden schuldig

Een Amerikaanse jury bij de rechtbank in Virginia Beach heeft maandag bepaald dat de 42-jarige sluipmoordenaar John Allen Muhammed schuldig is aan moord. Hij kan nu de doodstraf krijgen.

De beraadslaging van de juryleden, elf blanken en een zwarte, was vrijdag al begonnen en werd maandag voortgezet. Na urenlang overleg kwamen zij tot de conclusie dat Dean Harold Meyers door Muhammed is doodgeschoten bij een benzinestation in een buitenwijk van Washington DC. Verder is hij volgens de jury betrokken geweest bij drie andere schietpartijen met dodelijke afloop.

Muhammad werd verdacht samen met zijn handlanger Lee Boyd Malvo in het najaar van 2002 in totaal tien willekeurige mensen te hebben doodgeschoten in de staten Virginia en Maryland en in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC.