Vreemd nieuws.

Gestart door Martin, 22 juni 2003 - 10:40:10

« vorige - volgende »

Martin

Miss Afghanistan: bikini zat niet lekker

De 23-jarige Miss Afghanistan, die het hooggerechtshof van haar vaderland op haar nek kreeg omdat ze meedoet aan de Miss Earth-verkiezingen, voelde zich niet prettig toen ze in een rode bikini over de catwalk liep. "Het past gewoon niet in mijn cultuur", zegt Vida Samadzai.

Samadzai, die al jaren in de Verenigde Staten woont, zegt dat ze niet anders kon: ze moest in bikini aantreden om zich te kwalificeren voor de eindronde, die zondag in de Filipijnse hoofdstad Manila plaatsvindt. Het doel heiligt de middelen, vindt de studente. Als Miss Afghanistan kan ze "de mensen vertellen dat de Afghanen grote behoefte hebben aan hulp".

Het hooggerechtshof van Afghanistan sprak zich vorige week uit tegen Samadzais verschijning in bikini. "Het is tegen de sharia, tegen de islam en tegen de cultuur van het Afghaanse volk dat vrouwen hun lichaam zonder kleren aan anderen tonen", aldus de rechters. De Taliban zijn al twee jaar niet meer aan de macht, maar veel Afghaanse vrouwen gaan nog steeds in burqa gehuld.

De meeste Afghanen hebben overigens geen flauw idee dat er een Miss Afghanistan is, laat staan welke kleur bikini ze heeft gedragen. De Afghaanse pers zwijgt Samadzai dood.

Martin

Gifmoord: OM wacht op motief

De rechtbank in Maastricht heeft vrijdagmiddag besloten de zaak van de Heerlense gifmoord aan te houden en het voorarrest van de 27-jarige verdachte Bart S. te verlengen. Het Openbaar Ministerie wacht nog op de uitkomst van het psychologisch en psychiatrisch onderzoek. Dat onderzoek is nodig om achter het motief voor de moord te komen.

De Heerlense chemicus Bart S. heeft bekend dat hij door het smeren van de zeer giftige stoffen natriumazide en theobromide op een broodje pindakaas met hagelslag zijn 30-jarige vriendin Judith Notermans heeft gedood. Zij werd op 22 juli 2003 op haar werk in Sittard onwel. Ondanks snelle medische hulp overleed zij enkele uren later in het ziekenhuis. Voordat Judith bewusteloos raakte, vertelde ze aan collega's dat haar vriend het broodje pindakaas met hagelslag had gesmeerd.

De politie pakte Bart S., chemicus van beroep, vijf dagen na het overlijden van diens vriendin op. Maar hij ontkende aanvankelijk iets met de zaak te maken te hebben. Weliswaar werden op zijn werk in zijn bureaula zeer giftige stoffen aangetroffen, maar het Nederlands Forensisch Instituut trof in het restant van het broodje geen soortgelijke giftige stoffen aan.

Na zes weken gaf Bart S. alsnog toe dat hij giftige stoffen op het broodje had gesmeerd. "Zijn geweten speelde op", verduidelijkte zijn advocaat vrijdag. Volgens de advocaat weet zijn cliënt niet waarom hij tot zijn daad is gekomen.

Martin

Drugsdealer gebruikte kinderwagen als winkel

De Duitse politie heeft deze week een 22-jarige man opgepakt die hasj verkocht vanuit een kinderwagen. Samen met zijn eveneens aangehouden 24-jarige vriendin ging de man geregeld een rondje 'wandelen', met in de kinderwagen behalve een kind van anderhalf ook voorraden drugs en geld.

De politie nam bij de arrestatie van de twee, afgelopen woensdag in Frankfurt, 42 kilo hash en 34.000 euro aan cash in beslag. Het geld zat verstopt in de kinderwagen.

Martin

NAVO-top uitgesteld voor afstuderen dochters Bush

De voor mei volgend jaar geplande top van de NAVO in Istanbul gaat niet door. Op verzoek van de Amerikanen is de bijeenkomst verschoven naar 28 en 29 juni. President Bush kan niet in mei, omdat zijn dochters Jenna en Barbara dan afstuderen.

De Amerikaanse vice-president Cheney en de Turkse premier Erdogan hebben het uitstel vrijdag besproken. Tijdens de bijeenkomst in Istanbul moet de toetreding van zeven nieuwe lidstaten worden bezegeld.

Martin

Politie neemt vrachtwagenlading wapens in beslag

De Duitse politie heeft vrijdag een 31-jarige man uit Waldfeucht, vlak over de grens bij het Midden-Limburgse Echt, in de cel gezet wegens illegaal wapenbezit. In de woning van de man lagen genoeg wapens om een vrachtwagen mee te vullen, meldde de politie in Heinsberg vrijdag.

De politie vond de wapens, nadat de verdachte zijn moeder, die naast de man woont, bedreigd zou hebben. Die vertelde de politie dat het huis van haar zoon vol wapens en munitie lag. Toen de politie de woning van de verdachte binnenviel, werd hij onwel en moest hij naar een ziekenhuis worden gebracht.

Het Duitse explosieven opruimingscommando heeft de wapens, een vrachtwagen vol, naar een munitiedepot gebracht. Het ging daarbij onder meer om granaten, geweren, munitie, granaatwerpers, pistolen, en groter wapentuig uit de oorlog, dat de man naar eigen zeggen zou hebben "opgegraven" .

De man is vrijdag voorgeleid aan de Duitse rechter-commissaris in Geilenkirchen, die hem op liet sluiten wegens overtreding van de wapenwet.

Martin

Harry Potter in het Hindi

De populaire tovenaarsleerling Harry Potter oefent binnenkort zijn magie ook uit in de officiële taal van India, het Hindi. De vertaling van Harry Potter and the Philosopher's Stone ligt vanaf 14 november in een oplage van 40.000 exemplaren in de winkel. Dat meldde de uitgever van de Indiase vertaling vrijdag.

Hindi wordt door zo'n 400 miljoen Indiërs gesproken. Zes jaar geleden verscheen het eerste avontuur van Harry Potter al in het Engels in India, maar lang niet alle Indiërs beheersen die taal goed genoeg. Dankzij de populariteit van de in het Hindi nagesynchroniseerde Harry Potter-films zagen uitgevers het potentieel van de boekvertaling.

De uitgever hoopt over enkele maanden meer dan 100.000 exemplaren te hebben verkocht. Het boek kost 165 roepie (3,20 euro). Maar liefst twintig uitgeverijen stonden te springen om de vertaling op de markt te brengen. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Sudhir Dixit, assistent-hoogleraar Engels aan de Hogeschool van Narmada had een lastige klus aan het vertalen. "Ik moest het boek 35 keer lezen om het taalgevoel te doorgronden", aldus Dixit. De Harry Potter-boeken zijn inmiddels al in meer dan zestig talen vertaald.

Martin

Kerstpakket mogelijk weer onbelast

Staatssecretaris Wijn van Financiën is bereid het belasten van kerstpakketten weer ongedaan te maken. In het Algemeen Dagblad zegt Wijn zaterdag dat "als de Tweede Kamer wil dat de fiscale regeling voor kerstpakketten terugkeert, dan gebeurt dat".

De drie regeringspartijen CDA, VVD en D66, lieten deze week blijken er veel voor te voelen de belastingmaatregel terug te draaien. Het belasten van het kerstpakket vindt dit jaar voor het eerst plaats. Maar de coalitie vindt dat bedrijven juist in deze economische mindere tijden wat aardigs moet kunnen doen voor het personeel.

Dit jaar kan Wijn niets meer doen aan de nieuwe belastingmaatregel. Maar voor volgend jaar is dat wel mogelijk. Als de Kamer zijn zin krijgt zit het kabinet wel met een gat van circa 57 miljoen euro in zijn begroting.

Martin

Beslag op tegoeden Staatsloterij

Het bedrijf European Wireless Lotery Holding heeft beslag laten leggen op het banksaldo van de Staatsloterij. De Staatsloterij stapt maandag naar de rechter om opheffing van het beslag te vragen. Zij verzekert dat de trekkingen en uitbetaling van de prijzen gewoon doorgaan. EWLH houdt de Staatsloterij ervoor verantwoordelijk dat een nieuwe loterij, Sevens, niet van de grond is gekomen. Minister Donner van Justitie verbood deze sms-loterij, die de Staatsloterij samen met EWLH wilde introduceren. EWLH wil de schade die het hierdoor lijdt verhalen op de Staatsloterij.

EWLH heeft een schikkingsvoorstel van de Staatsloterij afgewezen, aldus de Staatsloterij. Zij vindt dat het beslag op 225 miljoen euro in geen verhouding staat tot de bedragen waar het in deze zaak om gaat.

Martin

Brandende vrachtauto slaat op hol

Een brandende vrachtauto is in de nacht van vrijdag op zaterdag spontaan gaan rijden op de Televisieweg in Almere. Voordat de vrachtwagen een tegenoverliggend pand ramde, bleef het voertuig steken op een betonblok in de weg. De politie gaat uit van brandstichting, omdat dezelfde nacht een half uur later een tweede truck uitbrandde.

Een beveiligingsmedewerker ontdekte de vrachtauto, waarvan de cabine in brand stond. Hij zag dat het brandende gevaarte spontaan ging rijden, richting een pand. Een betonblok voorkwam erger.

Beide vrachtauto's brandden helemaal uit. Gezien de korte tijd tussen de twee branden gaat de politie uit van brandstichting.

Martin

Politie houdt controle op 80 kilometer rijksweg

Het Korps Landelijke Politiediensten KLPD heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag bij twintig afritten van de A27 een alcoholcontrole gehouden. Hierbij moesten ruim 4100 bestuurders blazen. Van hen hadden er 35 te veel gedronken. Vijf automobilisten hadden volgens het KLPD zo diep in het glaasje gekeken dat ter plekke hun rijbewijs werd ingenomen.

De zogeheten trajectcontrole had plaats over een afstand van 80 kilometer op de A27 tussen Blaricum en Breda. Dertien teams van het KLPD begonnen vrijdagavond met de controles langs de verschillende afritten. Elke uur verplaatste zo'n team zich naar een andere afrit. Op vier plaatsen langs de A27 werden ter ondersteuning mobiele kantoortjes neergezet.

De actie van de verkeerspolitie duurde tot half vier zaterdagmorgen. 130 politiemensen deden aan de actie mee. Wie helemaal nuchter achter het stuur zat, ontving van veiligverkeersorganisatie 3VO een bon voor een Limburgse vlaai.

Martin

Werklieden bedolven door gebouw in Italië

Ten minste zeven werklieden zijn zaterdagochtend bedolven door een instortend gebouw in de Italiaanse havenstad Genua. Drie andere bouwvakkers zijn met lichte verwondingen overgebracht naar een ziekenhuis, zo meldden artsen.

Rond half negen op zaterdagochtend stortte een deel van het maritieme museum in terwijl er een stuk of tien mensen aan het werk waren, zo verklaarde een brandweerman ter plekke. Er zijn ten minste zeven of acht mensen onder het puin vast komen te zitten. Brandweerlieden doorzoeken de puinhopen op zoek naar slachtoffers.

Martin

Postkantoren VS weer open na antrax-waarschuwing

Postkantoren in en rond de stad Washington, die donderdag werden gesloten nadat er mogelijk sporen van antrax waren gevonden, worden weer geopend. Dit heeft een woordvoerder van de Amerikaanse posterijen vrijdag laten weten.

Verder onderzoek heeft uitgewezen dat de antrax-bacterie niet aanwezig was op een plek waar die eerder leek te zijn vastgesteld. Donderdag waren er aanwijzingen dat er op een militair postsorteerbedrijf sporen van de bacterie waren gevonden. Uit voorzorg werden postkantoren die post van het sorteerbedrijf kregen gesloten.

In 2001 kwamen vijf mensen om het leven, nadat zij besmet waren geraakt met de antrax-bacterie. Twee slachtoffers waren medewerkers van postkantoren. De bacterie werd door middel van brieven verspreid. Het is nog steeds niet bekend wie de stof heeft verspreid.

Martin

Dreigend zoen-verbod in Moskou

Verliefde stelletjes in de Russische hoofdstad Moskou, zouden zich vanaf 1 januari 2004 wellicht aan strenge zedeneisen moeten gaan houden. Geen gezoen meer in openbare ruimten. De krant Stolitsjnaja Vetsjernjaja Gazeta berichtte vrijdag dat op het stadhuis in Moskou plannen worden gemaakt om een zoenverbod in te stellen.

De maatregel zou bedoeld zijn om de "publieke moraal" in de losgeslagen hoofdstad weer op te krikken. Uitzonderlijk 'schaamteloze' zoeners zouden zelfs een tijdje in de gevangenis moeten slijten, zo bericht de BBC. De Russische krant citeert een functionaris bij de afdeling onderwijs van het stadbestuur, die zegt dat "onze kinderen de hele dag lessen in de liefde krijgen, waar zij maar kijken".

Een liberaal Russisch parlementslid, Valeria Novodvorskaja, verklaarde op het Moskouse radio dat een dergelijk verbod "Orwelliaans" zou zijn. Novodvorskaya beloofde dat als het verhaal geen grap is, en het Moskouse stadsbestuur inderdaad overweegt een zoenverbod in te stellen, zij voortaan haar tijd in openbare ruimtes zoenend zal doorbrengen. "Op het moment dat ik een aardig iemand zie die ik ken, zal ik hem direct kussen, zelfs als ik er geen zin in heb. Ik nodig alle Moskovieten uit hetzelfde te doen", aldus Novodvorskaja.

Martin

Anti-reclame-dag in Parijs

Deze foto genomen op 8 november in het metrostation Bonne Nouvelle in Parijs laat een beklad billboard zien van het Parijse warenhuis Printemps, een dag na de tweede anti-reclame-dag in de Franse hoofdstad waarbij honderden reclameborden werden beklad.



De teksten op dit billboard zijn onder meer: "Zet jouw ideeën op het billboard", "Geen advertenties", "Advertenties = mentale slavernij", "Verdienen de metroreizigers dit?". "Nee tegen reclame" en "Kunst alsjeblieft".

Martin

Vuurwerk in beslag genomen

Bij een inwoner van Wijk bij Duurstede heeft de politie 45 kilo vuurwerk in beslag genomen.

De man had het vuurwerk naar eigen zeggen in België gekocht en thuis opgeslagen.

Hij zei bovendien niet op de hoogte te zijn van de regelgeving over vervoer en opslag van vuurwerk, aldus de politie.