Vreemd nieuws.

Gestart door Martin, 22 juni 2003 - 10:40:10

« vorige - volgende »

MS Fan

20.000 kuikentjes dood door brand

Door een brand in een kippenschuur in Valtherblokken zijn vanmiddag ruim 20.000 kuikens omgekomen. De kuikentjes waren 's morgens juist naar hun nieuwe onderkomen verhuisd.

Slechts enkele kuikentjes overleefden de brand. Het is nog niet bekend hoe de brand ontstaan is en hoe groot de schade is.
A sick mind is a true delight ...

MS Fan

Laatste Harry Potter veroorzaakt migraine bij kinderen

De omvang van het vijfde Harry Potter-boek is mogelijk de oorzaak van migraine bij kinderen, meldde een dokter uit Washington, met enig gevoel voor humor, in een Amerikaans medisch magazine.
De dokter vermeldt drie gevallen van migraine bij kinderen tussen acht en tien jaar. De kinderen verkeerden in een goede gezondheid maar brachten vele uren door al lezend in de laatste roman over de avonturen van de jonge tovenaar. "De diagnose bij elk kind was pijn aan het hoofd wegens spanningen die werden gecreëerd door het lezen van het boek van 870 bladzijden", zei dokter Howard Bennett van de George Washington universiteit.

De logische oplossing voor het probleem, een pauze nemen tijdens het lezen, werd geweigerd door twee patiënten. In de drie gevallen verdween de pijn één of twee dagen na het uitlezen van het boek. De dokter zei verder geen gelijkaardige gevallen te hebben opgemerkt bij vorige Harry Potter-boeken. Volgens hem omdat vorige uitgaven minder zwaar en omvangrijk waren.
A sick mind is a true delight ...

MS Fan

Hersenen van muzikanten zijn groter

Volgens een onderzoek aan de universiteit van het Duitse Jena hebben professionele musici extra hersencellen. Deze conclusie werd in samenwerking met de Harvard Medical School in Boston gepubliceerd in het vakblad Journal of Neuroscience deze maand.
Professionele keyboard-spelers werden onderzocht en vergeleken met amateurs en niet-muzikanten. Daaruit bleek dat de hersendelen die de motoriek, het gehoor en het zicht regelen een grotere massa hebben. Westerse muzikanten moeten namelijk snel visuele informatie (muziekpartituren) kunnen omzetten naar vinger- en mondbewegingen. Het grotere volume kan aangeboren zijn maar zou ook te maken kunnen hebben met de training die beroepsmuzikanten meestal van kleinsaf krijgen. Volgens onderzoeker Christian Gaser lijkt het eropdat de extra cellen door veel oefening werden ontwikkeld. Maar daar is nog geen wetenschappelijk bewijs voor.
Een en ander betekent niet dat professionele musici intelligenter zijn, meldt de studie tot slot.
A sick mind is a true delight ...

Martin

Verdelgingskit tegen vampiers geveild

Net op tijd voor Halloween werd donderdag voor 12.000 dollar een verdelgingskit tegen vampiers, compleet met houten staak en tien zilveren kogels, geveild. De kit, bestaande uit een notenhouten kistje met daarin een kruisbeeld, een pistool, een rozenkrans en flesjes voor knoflook en verschillende serums, werd gekocht door een anonieme telefonische bieder.



Volgens veilinghuis Sotheby's, waar het kistje onder de hamer ging, verschillen experts van mening over de herkomst van de verdelgingskits. Sommigen beweren dat de kits vast onderdeel waren van de uitrusting van iedere reiziger die zich in de achttiende en negentiende eeuw in Oost-Europa begaf. Anderen menen dat de kistjes van begin twintigste eeuw zijn en dat ermee werd ingesprongen op de hype rond Bram Stokers boek Dracula, dat in 1897 werd gepubliceerd.

Een medewerkster van Sotheby's zei te geloven dat de verdelgingskit uit het begin van de twintigste eeuw stamt en werd verkocht als souvenir aan reizigers in Europa. Op het etiket op het kistje staat: "Deze kist bevat de middelen die noodzakelijk geacht worden voor personen die reizen naar zekere minder bekende landen in Oost-Europa, waar de bevolking wordt geteisterd door een bijzondere vorm van het kwaad, die bekendstaat als de Vampier".

Martin

Oudste mens overleden

De oudste mens ter wereld, de Japanse Kamato Hongo, is op 116-jarige leeftijd overleden. Dat hebben functionarissen uit haar woonplaats Kagoshima vrijdag tegen het persbureau Kyodo gezegd.



De in 1887 geboren Hongo werd in maart vorig jaar de oudste persoon ter wereld. Ze werd vooral bekend door haar opmerkelijke slaap- en waakpatroon: twee dagen bleef ze wakker, om daarna twee dagen in diepe slaap te verkeren.

Martin

Supermarkten willen af van eurocent

Verscheidene supermarkten beginnen binnenkort een proef waarin zij de muntjes van één en twee eurocent uit de kassa's bannen. De winkels gaan de kassabon afronden op vijf eurocent. Dat heeft de Consumentenbond vrijdag gezegd.

De Consumentenbond maakt samen met onder andere het Platform Detailhandel en De Nederlandsche Bank onderdeel uit van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Volgens de bond heeft het MOB op verzoek van de supermarkten tot de proef besloten.

De Consumentenbond heeft begrip voor de proef, omdat sommige leden van de bond ook af willen van de kleinste euromunten. Wel vreest het dat de afrondingen in het voordeel van de supermarkten zullen uitpakken. "Wij gaan kijken of de proef neutraal uitpakt voor de klanten", aldus een woordvoerder van de Consumentenbond.

Martin

Huwelijk via internet regelen

Digitaal je huwelijk plannen. Binnenkort is dat in Den Haag mogelijk. Begin 2004 begint de gemeente met een 'internetbalie' waar stellen hun trouwdag kunnen regelen.

Zo is het mogelijk huwelijksaktes aan te vragen, kan de trouwdatum prikken worden met behulp van een digitale agenda en kunnen stellen trouwlocatie en ambtenaar uitkiezen met behulp van foto's en beschrijvingen.

Sinds eind oktober test de gemeente met een aantal koppels of de internetbalie werkt. Volgens de woordvoerster is Den Haag de eerste gemeente waar via het internet ondertrouw en huwelijk zijn te regelen.

Voor de huwelijksvoltrekking moeten de stelletjes nog wel persoonlijk naar het stadhuis komen.

Martin

Frans dorp begint digitaal kerkhof

In het Zuid-Franse plaatsje Saint André de la Roche kunnen mensen tijdens Allerheiligen en Allerzielen - het aanstaande weekeinde - hun gestorven familieleden op een bijzondere manier gedenken. De begraafplaats van de aan Nice grenzende gemeente is als eerste Franse kerkhof interactief geworden.

Om het de bezoekers van de begraafplaats makkelijker te maken, heeft de gemeente Saint André de la Roche een digitaal scherm geplaatst voor de ingang van het kerkhof. Je hoeft alleen de naam van de overledene in te tikken en de locatie van het graf verschijnt op het scherm, inclusief routebeschrijving.

,,Dat is vooral handig voor mensen die hier niet elke dag komen, zoals bezoekers uit Parijs'', zegt Anne Najar van het gemeentehuis. Op het kerkhof bevinden zich 4000 graven. ,,Vroeger raakten mensen hier voortdurend de weg kwijt'', vult burgemeester Honoré Colomas van Saint André aan.

MS Fan

Waag een gokje en raad de sterfdag van de paus

Een luguber gokspelletje. Vier Nederlandse internetondernemers hebben een website opgezet waarop bezoekers de sterfdag van de paus kunnen voorspellen, meldt het Algemeen Dagblad vrijdag. Ook moet volgens de Nederlandse krant worden aangegeven wie de paus gaat opvolgen.
De populairste sterfdatum is tot nu toe 7 februari 2004 en de gedoodverfde opvolger is kardinaal Simonis, de aartsbisschop van Utrecht. Wie de juiste datum weet te noemen, wint een reis naar Rome.

De website staat op naam van Ivo van Doesburg uit Rotterdam, de overige drie ondernemers willen anoniem blijven. Als motivatie geeft een woordvoerder de snel verslechterende gezondheid van de 83-jarige paus Johannes Paulus II.
De site is in het Engels opgezet en sinds dinsdag online. De site zal ook in Italië, Frankrijk en Duitsland op het net worden gezet. De vier ondernemers hebben voor dit opzet gekozen om kardinaal Simonis een voorsprong te geven in de poll. Wie geïnteresseerd is: http://www.popecountdown.com
A sick mind is a true delight ...

MS Fan

Italiaanse buitenlandminister koopt zich valse rolex in Peking

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini, die in China namens de Europese Unie ondermeer het probleem van namaakproducten moet aankaarten, is op een markt in Peking betrapt toen hij een vals luxehorloge wilde kopen. Het verhaal wordt vrijdag dik uitgesmeerd in de Italiaanse pers.
Italië is tot eind december voorzitter van de Europese Unie. Een Europese delegatie onder leiding van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi bezocht China om de (handels-)relaties tussen China en Europa te bevorderen.

Kort voor de top botsten enkele Italiaanse journalisten op de bekende parelmarkt in Peking op de chef van de Italiaanse diplomatie. Frattini moest bekennen dat hij niet had kunnen weerstaan aan de verleiding van de vele kraampjes met vervalsingen van westerse producten en zich een vals luxehorloge had gekocht.

De zijstap van de Italiaanse minister werd vrijdag met de nodige ironie uitgesmeerd in de Italiaanse pers. "Wat is het hoogtepunt voor een minister die in China namens de Europese Unie akkoorden gaat tekenen tegen de piraterij? Een uitstapje maken om een valse Rolex te kopen, om te lachen natuurlijk. Eigenlijk gedraagt hij zich als net als elke andere Italiaanse toerist. Maar als men zich laat betrappen en als men bovendien minister van Buitenlandse Zaken is, is dat natuurlijk zeer vervelend", becommentarieerde de speciale gezant van de krant La Repubblica.

De oppositie thuis hekelt de minister. "Wat gaat de minister doen als hij bij zijn terugkeer aan de douane passeert", opperde de centrumlinkse senator Sandro Battisti. Voor hem toont dit aan met welke nonchalance de rechtse regering de kwestie van de douanerechten aanpakt.
Roberto Calderoli, vice-voorzitter van de Senaat en lid van de Liga Nord, minimaliseerde het incident: "Het stoort me omdat zoiets de valse concurrentie bevordert. Maar anderzijds toont het ook aan dat deze meerderheid niet steelt, want anders zou Frattini een echt uurwerk gekocht hebben".
A sick mind is a true delight ...

MS Fan

Fiets terugstelen redelijk 'geaccepteerd'

Uit onderzoek van Axa Stenman, producent van fietsaccessoires, blijkt dat nogal wat Nederlanders niet te beroerd zijn om een fiets te stelen, wanneer de eigen fiets gejat is. Zo'n 33% vindt het geoorloofd een fiets terug te stelen en 10% van de Nederlanders voegt de daad bij het woord.
Zeker 50% van alle Nederlanders blijkt ooit de dupe te zijn geweest van fietsendiefstal. Ruim 65% van de fietsers zet zijn karretje met met minimaal twee sloten vast, maar ook dat blijkt vaak niet voldoende.
Axa Stenman meent dat gestolen fietsen die uitgerust zijn met speciale identificatiechips, wel degelijk op te sporen zijn.
A sick mind is a true delight ...

MS Fan

Elf jaar na fraude alsnog de gevangenis in

Misdaad verjaart niet gauw, en strafvervolging ook niet. Dat ondervond een 42 jarige vrouw uit Zeist. Onlangs werd ze ineens van haar bed gelicht en geboeid afgevoerd naar een politiecel.

Dat gebeurde omdat ze in 1992 een paar maanden zwart had gewerkt. Dat had ze later wel bij de sociale dienst opgebiecht en ze moest daarvoor 24.000 gulden terugbetalen. Maar de zaak kwam ook voor de rechter. Die veroordeelde haar in 1995 tot een gevangenisstraf van 5 weken. Die straf werd later nog omgezet in een taakstraf van 70 uur maar die maakte ze (toen ze daar in 2001 aan begon) niet af. En daardoor werd de celstraf weer actief.

De vrouw is nu alsnog in de gevangenis gezet omdat er nu plaats voor is. Doordat er nieuwe gevangenissen voor vrouwen zijn gebouwd, is er nu een plaats vrij voor haar en andere vrouwen. Politiekorpsen in het land zijn dan ook gevraagd om vrouwen die nog een gevangenisstraf uit moeten zitten op te sporen en op te pakken.

De advocaat van de vrouw staat theoretisch machteloos maar vindt het wel een kwalijke zaak dat de vrouw na zoveel jaar alsnog de gevangenis ingaat. Hij vindt het vooral erg dat ze geen kans kreeg om haar kinderen en werkgever te waarschuwen. "Het gaat hier om een oude, niet al te zware zaak en dus is het niet redelijk wat hier is gebeurd. Deze vrouw, geconfronteerd met een arrestatiebevel, heeft zelf actie ondernomen. Ze heeft een baan en kinderen en wordt dan plotsklaps opgepakt omdat plaatsen zijn vrijgekomen in vrouwengevangenissen," aldus de advocaat.
A sick mind is a true delight ...

MS Fan

Neo-nazi's duiken weer op in Centraal-Europa

In Centraal-Europa duiken ze overal weer op, de neo-nazi's; ze lijken terug van weggeweest, maar ze zijn in feite nooit verdwenen. Meestal werd hun bestaan ontkend, omdat niemand in Oost-Europa herinnerd wil worden aan de schandalige rol van Hongaren, Slowaken en Tsjechen in de Holocaust.

De afgelopen 14 jaar, in de overgang van het communisme naar het kapitalisme, leden de bruinhemden een bestaan in de marge, maar inmiddels treden ze steeds vaker in het openbaar.
Zo werd vorige week in Hongarije de opstand van 1956 herdacht; het eerste anticommunistische protest in Oost-Europa. Bruinhemden terroriseerden de boel echter zodanig dat veel straten moesten worden afgezet. De nazi's hebben in Hongarije ook een politieke stem, die (nog) niet in het parlement is vertegenwoordigd: de partij voor rechtvaardigheid en leven: MIEP.

Miep haalde tijdens de herdenking de zeer omstreden Britse Holocaustontkenner, David Irving, naar Boedapest om voor de Hongaarse televisie te verkondigen, dat de glorierijke opstand tegen de Russen in 1956 niets minder was geweest dan een revolte tegen het jodenregime.
In Centraal-Europa zijn in (souvenier)winkeltjes ook 'Mijn Kampf', Nazi-symbolen, complete SS-uniformen, Hitlerpoppetjes en portretten van Adolf Hitler volop verkrijgbaar.

Op Polen na hebben veel Centraal-Europese landen nog veel goed te maken met de joden. Hun toenmalige regeringen collaboreerden met de nazi's. Door de communistische overheersing heeft men geen kans gekregen met die gruwelijke erfenis af te rekenen. Maar gelijk nu regeringen de rol in de jodenvervolging langzaam aan gaan erkennen, rukken de neo-nazi's weer op.
A sick mind is a true delight ...

MS Fan

Graf grootmoeder moet plots weg aan vooravond Allerheiligen

"Het college brengt ter kennis dat het graf van mevrouw Verleyen Marie zal worden verwijderd." Deze koele mededeling moest Denise Van Den Daele lezen op een bord van het gemeentebestuur van Wortegem-Petegem toen ze woensdag het graf van haar grootmoeder op het kerkhof van Ooike bezocht. "Onaangekondigd en dan nog juist voor Allerheiligen. Dit is schandalig en harteloos", zegt Denise. Schrijnend is bovendien dat het de ultieme wens is van Denises 95-jarige moeder om in dat graf begraven te worden.

"Mijn grootmoeder en meter Marie Verleyen overleed in 1961 en werd op het kerkhof van Ooike begraven", vertelt Denise Van Den Daele. "Momenteel liggen daar een veertiental familieleden, broers en zusters van mijn moeder Herena Verhellen. Daarom wil mijn moeder daar, bij haar familie, begraven worden."
"Elke maand kom ik naar het kerkhof en zorg dat alle graven een bloemetje hebben. Stomverbaasd zag ik dat op het graf van mijn grootmoeder een bord van het gemeentebestuur stond. Daar moest ik lezen dat het graf weg moet en dat wij vóór 1 april volgend jaar alle graftekens moeten verwijderen. Waarom kon het gemeentebestuur ons geen briefje sturen ? En waarom moet dat aan de vooravond van Allerheiligen? Voor ons wordt het een bittere Allerheiligen. Ik ben er ziek van."
"Ik weet echt niet hoe ik dat mijn moeder moet vertellen", zucht Denise Van Den Daele. "De jongste weken gaat haar gezondheid sterk achteruit en wellicht daardoor is ze nu altijd over haar moeder bezig. Het is haar laatste wens om in het graf van haar moeder begraven te worden. Als ik haar zeg dat het graf weg moet, krijgt ze misschien wel een beroerte."
A sick mind is a true delight ...

Martin

Politie spoort 3500 kilo illegaal vuurwerk op

De politie heeft in de provincie Groningen een illegale handel in vuurwerk opgerold. Daarbij werd in verscheidene plaatsen in totaal ongeveer 3500 kilo illegaal evenementenvuurwerk in beslag genomen. De politie hield negen verdachten aan, liet ze vrijdag weten.

De in beslag genomen voorraad heeft een waarde van ongeveer 100.000 euro. De politie ziet een 38-jarige man uit Froombosch (provincie Groningen) als de hoofdverdachte. Hij had een ton vuurwerk in zijn garage opgeslagen. Ook een Duitse leverancier van de handel zit vast.

De politie kwam de activiteiten van de bende op het spoor na tips.